DISTRIBUIȚI

Un judecător a făcut senzaţie în Columbia după ce a anunţat că a folosit softul de inteligenţă artificială ChatGPT pentru a se pronunţa asupra unui caz privind un copil cu autism, relatează vineri AFP, potrivit agerpres.

„Acest lucru deschide perspective imense, astăzi poate fi ChatGPT, însă în trei luni ar putea fi orice altă alternativă pentru a facilita redactarea textelor juridice pe care judecătorul se poate baza”, a declarat judecătorul Juan Manuel Padilla, la un post de radio local.


Citeşte şi: Aproape 1.900 de ‘instructori ruşi’ sunt prezenţi în Republica Centrafricană – Black News

„Totuşi, scopul nu este înlocuirea judecătorilor”, a subliniat el.

Într-o hotărâre judecătorească din 30 ianuarie, el s-a pronunţat cu privire la cererea unei mame ca fiul ei autist să fie scutit de plata consultaţiilor medicale, a tratamentelor şi a transportului la spitale, deoarece familia nu avea resursele financiare necesare pentru a le putea plăti.

Judecătorul Padilla s-a pronunţat în favoarea copilului şi a precizat în hotărârea sa că a chestionat chatbot-ul ChatGPT pentru a lua decizia.

„Este minorul autist scutit de la plata unei contribuţii personale pentru terapiile sale?”, a întrebat judecătorul, conform stenogramei deciziei sale. Aplicaţia i-a răspuns: „Da, este corect. Conform legislaţiei actuale din Columbia, minorii care au fost diagnosticaţi cu autism sunt scutiţi de la plata unei contribuţii personale pentru terapiile lor”.

„Judecătorii nu sunt proşti, faptul că punem întrebări aplicaţiei nu înseamnă că încetăm să mai fim judecători, să fim fiinţe care gândesc”, a mai spus Padilla.

Potrivit acestuia, ChatGPT face acum ceea ce era în trecut era asigurat de „o secretară”, „într-un mod organizat, simplu şi structurat”, ceea ce „ar putea îmbunătăţi timpii de răspuns în sectorul judiciar”.

Aceste declaraţii au stârnit o dezbatere aprinsă.

Profesorul Juan David Gutiérrez, de la Universitatea Rosario, a explicat că a primit răspunsuri diferite după ce a pus aceleaşi întrebări.

„Ca şi în cazul altor AI (inteligenţe artificiale) din alte domenii, sub pretextul unei presupuse eficienţe, drepturile fundamentale sunt puse în pericol”, a avertizat el.

Citeşte şi: Orban al Ungariei îi cere Ucrainei să renunțe – Black News

ChatGPT, un software bazat pe inteligenţă artificială, a făcut senzaţie la nivel mondial după ce a fost lansat în noiembrie. Creat de compania californiană OpenAI, chatbot-ul ChatGPT funcţionează pe baza unor algoritmi şi baze de date uriaşe.

ChatGPT generează texte originale despre orice subiect – ca răspuns la o întrebare ce îi este adresată -, inclusiv articole, eseuri, glume şi chiar poezie, putând fi folosit mai ales de avocaţi, ingineri sau jurnalişti, cu riscul însă de manipulare sau dezinformare.