DISTRIBUIȚI

Un japonez în vârstă de 39 de ani, condamnat la moarte pentru uciderea a şapte persoane pe străzile cartierului comercial Akihabara din Tokyo în iunie 2008, a fost executat, au anunţat marţi media locale, dintre care canalul public NHK, relatează France Presse, potrivit agerpres

În vârstă de 25 de ani în momentul comiterii faptei, Tomohiro Kato a intrat cu un camion în trecători în plină zi înainte de a coborî din vehicul şi înjunghia oameni din mulţime la întâmplare cu o lamă cu două tăişuri, făcând şapte morţi şi zece răniţi.


Citește și : Lavrov dă asigurări la Cairo cu privire la reluarea exporturilor de cereale ucrainene

Contactat de AFP, Ministerul Justiţiei nu a putut confirma imediat execuţia.

Pedeapsa capitală a fost confirmată de Curtea de Apel în septembrie 2012, după un verdict în primă instanţă în martie 2011, şi Curtea Supremă a Japoniei a respins apelul lui Kato în 2015, făcând sentinţa definitivă.

Condamnatul, la acea vreme lucrător temporar într-o fabrică de piese auto dintr-un orăşel în centrul Japoniei, aflase cu puţin timp înainte de masacru că contractul său se va încheia la sfârşitul lunii iunie 2008.

Găzduit de angajatorul său, el urma să-şi piardă şi apartamentul şi a mărturisit pe internet că se temea să nu devină fără locuinţă.

În cadrul unei audieri, Tomohiro Kato a explicat de asemenea că a comis această crimă din cauza criticilor la adresa sa pe internet.

După masacru, autorităţile japoneze au interzis deţinerea de pumnale cu două tăişuri cu lame mai lungi de 5,5 centimetri.

Citește și : Biden ar putea declara stare de urgenţă climatică în SUA

Aceasta este prima aplicare a pedepsei capitale în Japonia din decembrie anul trecut, când trei persoane condamnate la moarte pentru crimă au fost executate prin spânzurare în aceeaşi zi.

Japonia este, alături de Statele Unite, una dintre ultimele ţări industrializate şi democratice care încă mai recurge la pedeapsa capitală, o sentinţă susţinută pe larg de opinia publică niponă.