DISTRIBUIȚI

Un israelian care a recunoscut că l-a scuipat pe ambasadorul Poloniei în mai a.c., într-un moment de creştere a tensiunilor între cele două ţări, a fost găsit vinovat luni de ultraj, pentru care ar putea fi condamnat la doi ani de închisoare, relatează Reuters, scrie agerpres.

În urma unei înţelegeri cu procurorii, acuzaţia de a fi proferat ameninţări împotriva ambasadorului nu a mai fost reţinută în sarcina acuzatului, Erik Lederman, în vârstă de 65 de ani.


Citește și : Mike Pompeo va efectua o vizită în Ucraina la începutul anului viitor

Potrivit poliţiei, în incidentul din mai, survenit la Tel Aviv, Lederman a lovit cu mâinile în capota maşinii care îl transporta pe ambasadorul Marek Magierowski, apoi a deschis o uşă şi l-a scuipat de două ori pe diplomatul polonez, în momentul în care autoturismul ieşea din curtea ambasadei. Pentru faptele sale, Erik Lederman risca până la cinci ani de închisoare.

Bărbatul şi-a cerut deja scuze, afirmând că maşina l-a claxonat şi că nu ştia că în ea se afla ambasadorul polonez. El a spus că venise la Ambasada Poloniei să întrebe despre restituirea bunurilor pe care familia sa le-a pierdut în Polonia în timpul Holocaustului, afirmând de asemenea că un angajat polonez de la ambasadă a rostit o insultă antisemită în timp ce era acolo.

Magierowski a negat că vreun angajat al ambasadei ar fi dat dovadă de vreun comportament inadecvat sau ar fi utilizat un limbaj impropriu.

Incidentul a survenit pe fondul unei deteriorări a relaţiilor dintre Polonia şi Israel, din cauza acuzaţiilor că guvernul naţionalist al Partidului Lege şi Justiţie (PiS) de la Varşovia ar tolera o recrudescenţă a discursului antisemit, acuzaţie negată de partea poloneză.

Citește și : Principalul aeroport din Republica Mauritius a fost închis înaintea ciclonului Calvinia

O lege adoptată în SUA privind restituirea bunurilor evreieşti confiscate în timpul sau după cel de-al Doilea Război Mondial a provocat critici la Varşovia, adăugându-se tensiunilor cu Israelul asupra rolului polonezilor în Holocaust.