DISTRIBUIȚI

Un bărbat iranian înarmat cu un cuţit a fost arestat în ambasada Iranului din Copenhaga, a anunţat vineri poliţia daneză, Teheranul acuzându-l pe bărbat că a vizat-o pe ambasadoare, relatează AFP, potrivit agerpres.  

„Atacatorul, care avea un cuţit în mână, a intrat în ambasadă, a provocat teroare… şi a provocat pagube maşinilor în parcarea ambasadei”, a dat asigurări ambasadoarea Afsaneh Nadipour, într-un comunicat al diplomaţiei iraniene.


Citește și :  Charles Michel: Liderii statelor Uniunii Europene au ‘ambiţia comună’ de a reduce tarifele la energie

„Un cetăţean iranian în vârsta de 32 de ani a fost arestat vineri dimineaţa după ce a intrat în incinta ambasadei iraniene din Copenhaga având asupra sa un cuţit”, a confirmat poliţia din Copenhaga într-un comunicat, adăugând că bărbatul a fost reţinut de un angajat al ambasadei înainte de a ajunge în clădire.

De la Teheran, ministerul a „criticat puternic” intervenţia lentă a poliţiei daneze. „Este regretabil că, în inima Europei, un astfel de atac este comis împotriva unei femei şi a unei ambasadoare care are imunitate diplomatică, iar poliţia nu este prezentă la timp la faţa locului”, menţionat sursa citată.

Suspectul, care urma să fie adus sâmbătă în faţa unui judecător pentru a fi arestat preventiv, riscă să fie acuzat de vandalism, violenţă şi infracţiune împotriva unei persoane protejate de statut diplomatic, a adăugat poliţia.

Citește și : Scholz, la finalul summitului UE: Preţurile importurilor de gaze sunt prea mari, trebuie să le reducem

Poliţia daneză a indicat că a luat, după incident, „măsurile de securitate necesare privind ambasada Iranului, angajaţii acesteia”.

Iranul se confruntă în prezent cu o mişcare de protest, cu femei iraniene în prima linie, după moartea în închisoare a tinerei Mahsa Amini arestată de poliţia moravurilor.