DISTRIBUIȚI

Iranul a executat miercuri, în zori, un bărbat ce avea 17 ani în momentul arestării, a anunţat o sursă judiciară, în pofida apelurilor unor organizaţii de apărare a drepturilor omului, printre care Amnesty International, de a renunţa la execuţie, informează AFP, potrivit agerpres.

Execuţia lui Arman Abdolali, 25 de ani, a avut loc în închisoarea din Rajai Shahr, lângă Teheran, în conformitate cu „qesas”, aşa-zisa „lege a talionului” cerută de familia victimei, a anunţat site-ul autorităţii judiciare iraniene Mizan Online.


Citeşte şi: A stat 43 de ani în închisoare pentru o crimă pe care n-a comis-o – Black News

Amnesty a îndemnat pe 11 octombrie Iranul să renunţe la executarea acestui bărbat condamnat la moarte în 2015, în cadrul a ceea ce organizaţia de apărare a drepturilor omului calificase drept „proces profund inechitabil”.

Arman Abdolali a fost declarat vinovat de uciderea iubitei sale „la finalul unui proces bazat pe ‘mărturii’ obţinute sub tortură”, denunţase Amnesty.

Bărbatul a fost din nou condamnat la pedeapsa capitală în 2020, în timpul unui nou proces, pentru că tribunalul a apreciat că adolescentul era responsabil de acţiunile sale în absenţa unor dovezi privind contrariul, relatase Amnesty.

Citeşte şi: Un nou proiect de lege va permite RIDICAREA cetăţeniei britanice fără o notificare prealabilă – Black News

Execuţia sa a fost amânată de mai multe ori, în 2020, apoi în octombrie şi noiembrie 2021, în urma unor mobilizări internaţionale, potrivit organizaţiei.

În 2020, au avut loc 246 de execuţii în Iran, potrivit Amnesty. Această ţară este condamnată cu regularitate de Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului şi de ONG-uri occidentale pentru execuţii de persoane condamnate pentru crime comise când erau minore, încălcându-se astfel Convenţia internaţională a drepturilor copiilor, ratificată de Teheran.