DISTRIBUIȚI
rfa.org

Un fost învăţător din Vietnam care executa o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru postări antiguvernamentale pe Facebook a murit după un an petrecut în spatele gratiilor, de Ziua internaţională a Drepturilor Omului, transmite dpa, potrivit agerpres., citând militanţi şi apropiaţi ai acestuia.

Dao Quang Thuc, în vârstă de 58 de ani, a murit într-o închisoare din provincia centrală Nghe An, în urma unei hemoragii cerebrale, a menţionat o sursă apropiată de familia lui Thuc.


Citeşte şi: Atacatorul din spitalul din Cehia şi-a tras un GLONŢ în CAP

Familia sa a dorit să ia acasă trupul neînsufleţit al învăţătorului, dar poliţia i-a cerut să-l îngroape în incinta închisorii, a indicat Human Rights Watch (HRW).

„Moartea lui Dao Quang Thuc în urma unui presupus atac cerebral scoate din nou în evidenţă condiţiile deplorabile din închisorile din Vietnam”, a subliniat într-un comunicat Phil Robertson, director adjunct al HRW pentru Asia.

Potrivit acestuia, lipsa mâncării şi a unor servicii medicale adecvate reprezintă o „problemă uriaşă” în închisorile din Vietnam şi chiar dacă deţinuţii sunt grav bolnavi nu pot obţinere permisie temporară, probleme la care se adaugă restricţiile drastice impuse vizitelor din partea membrilor de familie şi a avocaţilor.

Citeşte şi: Alertă maximă în Chile: Un avion militar A DISPĂRUT de pe radar!

Poliţia vietnameză nu a comentat informaţia, la solicitarea dpa.

Thuc a fost arestat la 6 octombrie 2017 şi acuzat că a încercat să răstoarne guvernul, după ce a menţionat într-o postare pe pagina sa de Facebook dezastrul ecologic generat pe coastele Vietnamului de reziduurile industriale provenite de la o uzină metalurgică din grupul vietnamez Formosa Plastics. În septembrie 2018, el a fost condamnat la 14 ani de închisoare, pedeapsă redusă cu un an în apel în ianuarie a.c..