DISTRIBUIȚI
risingsunchatsworth.co.za

Un inginer de construcţii leton a fost condamnat marţi în primă instanţă la şase ani de închisoare pentru prăbuşirea acoperişului unui supermarket care a ucis 54 de oameni cu şapte ani în urmă într-o suburbie a capitalei Riga, transmite agenţia DPA, potrivit agerpres.

Inginerul Ivars Sergets a fost găsit vinovat pentru omor din neglijenţă şi încălcarea normelor de construcţii. În plus, i s-a interzis să lucreze timp de cinci ani ca inginer de construcţii.


Citește și : Zoran Milanovic promite să se bată cu corupția din Croația

Alţi opt acuzaţi în acelaşi dosar au fost achitaţi, printre ei fiind arhitectul clădirii, inspectorul în construcţii şi responsabili ai autorităţii pentru construcţii din Riga. La fel ca inginerul condamnat, toţi au pledat nevinovat.

Verdictul a fost catalogat drept ”o farsă” de şefa unei asociaţii a supravieţuitorilor, Regina Locmele-Lunova. ”Ne aşteptam la orice, nu însă la condamnarea unei singure persoane şi la achitarea tuturor celelalte”.

Prăbuşirea acelui acoperiş al centrului comercial, pe 21 noiembrie 2013, a fost cel mai grav accident din Letonia de când această ţară şi-a recâştigat independenţa în 1991 şi a provocat atunci demisia premierului Valdis Dombrovski, care în anul următor a devenit comisar european, iar în prezent este vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Citește și : Israelul construiește o gară în apropiere de Zidul Plângerii

Potrivit concluziei experţilor în construcţii, tragedia a fost provocată de calcularea greşită a greutăţii maxime admise a acoperişului. După o investigaţie care a durat doi ani, procesul s-a prelungit timp de patru ani în timp ce s-au desfăşurat 198 de audieri. Inginerul condamnat nu a comentat verdictul instanţei şi nici nu a precizat deocamdată dacă va înainta recurs.