DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Senator Bob Menendez speaks in the Dirksen Senate Office Building in Washington, D.C.,U.S., May 10, 2022. Tom Williams/Pool via REUTERS/File Photo

Influentul preşedinte al comisiei pentru afaceri externe a Senatului SUA a ameninţat luni cu blocarea oricăror noi vânzări de arme către Arabia Saudită, pe care a acuzat-o că face jocul Kremlinului prin reducerea producţiei de petrol, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Mă simt dator să denunţ recenta decizie a guvernului Arabiei Saudite de a contribui la susţinerea războiului lui Putin (din Ucraina, n.red.AFP) prin intermediului cartelului OPEC+”, a scris într-un comunicat senatorul democrat Bob Menendez.


Citeşte şi: Iranul plănuieşte să dea în judecată Meta pentru incitare în legătură cu protestele antiguvernamentale – Black News

OPEC+, care reuneşte cele 13 state membre ale Organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol (OPEC), în frunte cu Arabia Saudită, şi alte zece ţări, în frunte cu Rusia, a decis la o reuniune organizată săptămâna trecută să reducă drastic producţia de ţiţei, contribuind la creşterea preţului.

Acest refuz de a deschide robinetul „aurului negru”, în pofida apelurilor Occidentului în acest sens, a determinat SUA să acuze OPEC+ că vine în ajutorul Moscovei, care are interesul să susţină preţurile pentru a-şi finanţa războiul din Ucraina, explică AFP.

În ripostă, senatorul Menendez a invitat SUA să îngheţe imediat „toate aspectele cooperării noastre cu Arabia Saudită, inclusiv toate vânzările de arme”.

Citește și : Biden condamnă ‘brutalitatea absolută’ a bombardamentelor ruseşti în Ucraina

„Ca şef al comisiei de afaceri externe din Senat, nu voi autoriza nicio cooperare cu Riadul cât timp regatul nu-şi va reevalua poziţia faţă de războiul din Ucraina”, s-a angajat politicianul democrat. „Ajunge”, a adăugat acesta.

Decizia OPEC+ este şi o lovitură diplomatică pentru preşedintele democrat Joe Biden. Acesta s-a deplasat în iulie la Jeddah, în Arabia Saudită, într-o vizită oficială în care s-a salutat familiar cu pumnul – „fist bump” – cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, în pofida criticilor militanţilor pentru drepturile omului.