DISTRIBUIȚI
AP

Primul din cei patru bărbaţi inculpaţi într-un proces de finanţare electorală în care sunt implicaţi foşti asociaţi ai lui Rudy Giuliani, avocatul personal al preşedintelui american Donald Trump, a pledat joi vinovat la două capete de acuzare, transmite Reuters, scrie agerpres.

David Correia, 45 de ani, partener de afaceri al lui Lev Parnas, fost asociat al lui Giuliani, s-a recunoscut vinovat de complicitate la înşelarea investitorilor într-o companie de asigurări la a cărei înfiinţare ajutase, şi de declaraţii false către Comisia Electorală Federală (FEC).


Citește și : Egalitatea de gen mai are mult de aşteptat în Europa

Pledoaria sa a fost acceptată de judecătorul districtual Paul Oetken al tribunalului federal din Manhattan, care a stabilit data de 8 februarie 2021 pentru pronunţarea sentinţei, ce i-ar putea aduce lui Correia între 33 şi 41 de luni de detenţie.

Rudy Giuliani, care a negat că ar fi comis vreo neregulă, nu a fost inculpat.

Oetken a precizat că nu există un acord de cooperare.

Acuzaţiile împotriva lui Correia fac parte dintr-un caz mai amplu ce îi vizează şi pe Lev Parnas şi Igor Fruman, care au lucrat cu Giuliani pentru a-l ajuta pe fostul primar al New York-ului să caute informaţii compromiţătoare despre candidatul prezidenţial democrat Joe Biden şi fiul acestuia Hunter.

Parnas, născut în Ucraina, şi Fruman, născut în Belarus, sunt inculpaţi separat pentru că s-ar fi folosit de o firmă fantomă pentru a face o donaţie ilegală de 325.000 de dolari pentru realegerea lui Trump.

Procurorii spun că Parnas şi Correia şi-au înşelat victimele pentru ca acestea să investească peste 2 milioane de dolari într-o companie de asigurări din Florida, Fraud Guarantee, bani din care ei au retras cea mai mare parte pentru uz de familie sau personal, inclusiv pentru donaţii politice.

Correia mai este inculpat pentru declaraţii false către FEC în legătură cu donaţia de 325.000 de dolari şi planul de a canaliza către politicieni americani donaţii de la un om de afaceri rus pentru a susţine o afacere legală cu marijuana.

Parnas şi Fruman sunt inculpaţi şi în dosarul legat de marijuana, la fel ca al patrulea acuzat, Andrei Kukushkin, născut în Ucraina.

Procurorii mai spun că planul mai amplu implica şi eforturi de a o înlătura din post pe ambasadoarea de atunci a SUA în Ucraina, Marie Yovanovitch.

Citește și : Au început JIHADUL? Atac cu cuţitul la Consulatu Franţei din Jeddah; Un bărbat înarmat a fost împuşcat la Avignon!

Parnas, Fruman şi Kukushkin, care au toţi cetăţenie americană, au pledat nevinovat.

Giuliani a declarat pentru Reuters că a fost plătit cu 500.000 pentru munca depusă pentru fondul Fraud Guarantee.