DISTRIBUIȚI
International News

Un incendiu care s-a răspândit pe circa 500 de hectare de vegetaţie, sâmbătă, în zona muntelui Alaric din sud-vestul Franţei, a provocat pene de curent, timp de aproape o oră, în mai multe regiuni din Spania şi Portugalia, conform unui comunicat emis de Reţeaua franceză de transport a energiei electrice (RTE), informează agenţiile AFP şi DPA, potrivit agerpres.

„Din cauza incendiilor din Aude, linia electrică de înaltă tensiune (între Perpignan şi vestul Narbonne) a fost afectată de un incident tehnic şi a devenit nefuncţională în jurul orei 16:30”, a notat RTE.


Citește și : ‘Efect Draghi’: un adevărat boom de rezervări la vaccinare, în Italia

Fluxul de energie electrică a ajuns astfel pe linii din vestul Pirineilor, ceea ce a creat o suprasarcină care a provocat pene de curent în Franţa.

Reţelele spaniole şi portugheze au fost, de asemenea, afectate după ce „peninsula iberică a fost deconectată de la reţeaua de energie electrică europeană”, potrivit RTE.

„Astfel, 2.350 MW de energie electrică au fost tăiaţi în Spania şi aproximativ 1.000 MW în Portugalia”, potrivit comunicatului, în care se precizează că „începând de la ora 17:30, majoritatea gospodăriilor spaniole şi portugheze ar putea fi progresiv realimentate”.

Reţeaua spaniolă de transport a energiei electrice (REE) a anunţat într-un mesaj publicat pe Twitter că funcţionarea liniei de înaltă tensiune a fost oprită, ca măsură de precauţie

În Franţa, peste 100.000 de gospodării din sud-vestul ţării au fost afectate.

În Catalonia, circa 146.000 de gospodării şi sedii comerciale au rămas fără energie electrică, a anunţat pe Twitter Apărarea Civilă.

Citește și : SUA condamnă atacurile talibanilor împotriva foştilor translatori afgani

Pene de curent au fost înregistrate în mai multe zone din Spania, inclusiv în regiunea Madrid, Andaluzia, Extremadura, Aragon şi Navarra, potrivit publicaţiei La Vanguardia. Alimentarea cu energie electrică a fost reluată aproximativ o oră mai târziu.

Sute de pompieri au intervenit pentru limitarea răspândirii flăcărilor, ajutaţi de mai multe aeronave pentru stingerea incendiilor. Nu au fost raportate victime.