DISTRIBUIȚI
Getty Images

Un înalt diplomat american a făcut sâmbătă o vizită în zonele sub controlul kurzilor sirieni, în contextul în care această minoritate s-a angajat în negocieri cu regimul de la Damasc pentru a încerca să stabilească viitorul regiunilor lor semiautonome, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Suntem dispuşi să rămânem, aşa cum a spus clar şi preşedintele (Donald Trump), pentru a asigura înfrângerea durabilă a (grupări jihadiste) Stat Islamic (SI). Rămânem concentraţi asupra retragerii forţelor iraniene, dar şi a aliaţilor acestora”, a declarat presei William Roebuck, la Al-Shaddadah, în provincia Al-Hasaka (nord-est).


Citește și : Egipt: Patru jihadişti ucişi în atacul asupra unui post de poliţie în peninsula Sinai

Washingtonul, care susţine Forţele Democratice Siriene (FDS) – coaliţie arabo-kurdă care combate jihadiştii în Siria -, a criticat în repetate rânduri implicarea Teheranului, ca şi a mişcării libaneze Hezbollah, în conflictul sirian alături de regim.

Sprijinit militar de Rusia, regimul lui Bashar al-Assad a obţinut o serie de victorii în faţa rebelilor şi jihadiştilor, preluând controlul asupra a două treimi din ţara devastată de război din 2011.

Potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), în regiunea Deir Ezzor (est) regimul a reuşit să elibereze vaste teritorii în special cu ajutorul forţelor iraniene şi miliţiilor şiite.

Unele sectoare din această provincie rămân însă controlate de FDS care luptă să cucerească ultimele puncte de rezistenţă ale SI.

William Roebuck se va deplasa în zilele următoare în regiunea Deir Ezzor, a anunţat serviciul de presă al FDS.

Citește și : Preşedintele Erdogan face apel la unitate și solidaritate în faţa atacurilor asupra „independenţei economice” a Turciei

Vizita diplomatului american, care a şi mers la Kobane şi Manbij (nord), are loc în timp ce kurzii au lansat negocieri neaşteptate cu puterea de la Damasc pentru a stabili soarta teritoriilor semi-autonome unde şi-au instalat propria administraţie.

Responsabili kurzi au avertizat că aceste discuţii riscă să fie lungi şi dificile, notează AFP.