DISTRIBUIȚI
dpa

Un membru al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) s-a retras dintr-un interviu pe care îl acorda unei televiziuni după ce reporterul i-a arătat o înregistrare video în care colegi de-ai săi de partid nu au putut deosebi comentariile sale de diatribele lui Hitler din „Mein Kampf”, relatează luni dpa, potrivit agerpres.

În interviul difuzat duminică seara de postul naţional ZDF, Bjoern Hoecke (foto), fost profesor de istorie şi principalul candidat al AfD în alegerile din landul Thuringia din 27 octombrie, a explicat că retorica pentru care a fost frecvent criticat ca fiind apropiată de terminologia nazistă este una „poetică” şi a pus accentul pe importanţa libertăţii de exprimare.


Citeşte şi: Trump dă undă verde pentru folosirea petrolului din rezervele americane şi ameninţă cu o ripostă dură

ZDF a preluat un citat dintr-o carte a lui Hoecke şi i-a întrebat pe mai mulţi membri ai AfD de unde cred că provin respectivele afirmaţii, „din ‘Mein Kampf’ sau este dl Hoecke?”.

„Când se ajunge la punctul de cotitură, noi, germanii, nu umblăm cu jumătăţi de măsură, iar molozul modernităţii va fi debarasat”, sună citatul.

Deputaţii AfD par luaţi prin surprindere. Unul dintre ei, Jens Maier, răspunde: „Dacă trebuie să spun, atunci e ‘Mein Kampf’ „, iar un important membru al formaţiunii, Kay Gottschalk, mărturiseşte: „Chiar nu-mi dau seama”.

Mulţi au ţinut să precizeze că nu au citit nici „Mein Kampf” şi nici cartea lui Hoecke din care a fost extras citatul.

După circa 10 minute de interviu, purtătorul de cuvânt al lui Hoecke este auzit din culise punând capăt discuţiei.

„Cred că va trebui pur şi simplu să-l facem din nou (acest interviu). Nu merge, nu e pornit. I-aţi pus dlui Hoecke întrebări care l-au adus într-o stare foarte emoţională. Nu cred că astfel de emoţii trebuie difuzate la televiziune”, spune purtătorul de cuvânt.

Jurnalistul de la ZDF a refuzat însă să repete interviul, care a fost difuzat integral online, atât video, cât şi ca text.

Citeşte şi: Avion PRĂBUŞIT peste un cartier de case din Columbia! (VIDEO) Cel puţin 7 oameni au murit

Hoecke şi purtătorul său de cuvânt au subliniat că se aşteptau ca interviul să se concentreze mai mult pe campania în vederea alegerilor din Thuringia.

AfD, la început o formaţiune marginală cu mesaj anti-euro, s-a transformat într-un partid cu o poziţie vehementă antimigraţie, devenind principala forţă de opoziţie din Bundestag, şi a fost frecvent acuzată că are legături cu extremişti de dreapta.

Bjoern Hoecke a mai provocat controverse afirmând între altele că Germania nu mai trebuie să se căiască pentru trecutul său nazist şi folosind expresii asociate cu perioada nazistă, ca „Lebensraum” (spaţiu vital) şi „entartet” (degenerat).