DISTRIBUIȚI

Un grup de deputaţi conservatori pro-Brexit prezice un boom economic pentru Marea Britanie după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), într-un proiect publicat marţi şi care propune ruperea tuturor relaţiilor cu blocul comunitar, contrar planului premierului Theresa May, informează AFP, potrivit agerpres.

Opunându-se „planului Chequers” al şefei guvernului conservator, care prevede menţinerea unor relaţii comerciale strânse, acest grup, denumit „Economiştii pentru liber-schimb” (Economists for Free Trade, EFT), avansează drept alternativă „un acord comercial mondial conform regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).


Citește și : New-yorkezii au adus un omagiu victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din Manhattan

Acest lucru i-ar permite Marii Britanii, după ieşirea sa din UE prevăzută pentru 29 martie 2019, „să părăsească piaţa unică şi uniunea vamală, să reia controlul asupra frontierelor, legilor şi reglementărilor noastre, ne va elibera (de deciziile) Curţii de Justiţie a UE (CJUE) şi ne va oferi libertatea de a stabili propriile noastre relaţii comerciale cu restul lumii”, se spune în raport.

„Gospodăriile clasei mijlocii vor câştiga cu 8% mai mult, în timp ce cei mai săraci vor vedea o creştere de 15%”, potrivit acestui plan care prevede, de asemenea, că Ministerul britanic de Finanţe va beneficia de „10% de venituri suplimentare, adică în jur de 80 de miliarde de lire (90 de miloane de euro)”.

Acest proiect „nu implică o ‘ieşire’ din negocierile cu Bruxellesul, pentru că există alte aspecte (…) ale noii relaţii între UE şi Marea Britanie asupra cărora trebuie să se ajungă la un acord”, precizează EFT, citând „aprovizionarea cu electricitate a Irlandei de Nord” sau „drepturile cetăţenilor”.

Mai mulţi eurosceptici din Partidul Conservator, printre care foştii miniştri Boris Johnson şi David Davis, dar şi deputatul Jacob Rees-Mogg, au fost prezenţi la prezentarea acestui raport.

Citește și : Palestinienii au reluat demersurile împotriva Israelului la CPI, în pofida deciziei Washingtonului de închidere a misiunii lor diplomatice

Rees-Mogg a anunţat că organizaţia conservatoare pro-Brexit pe care o prezidează, European Research Group, va dezvălui miercuri soluţia sa pentru Irlanda de Nord, în timp ce Londra şi Bruxelles, care vor să evite revenirea la controlul frontierelor cu Republica Irlandeză vecină, nu reuşesc să ajungă la un acord.