DISTRIBUIȚI

Grupul de credincioşi catolici polonezi ‘Destul cu Răul’ îi cere Papei Francisc să ‘repare’ Biserica Catolică şi să îi ancheteze pe episcopii care au protejat preoţi acuzaţi de abuzuri sexuale asupra copiilor, semnalează dpa. Grupul a publicat luni în cotidianul italian La Repubblica o reclamă de o pagină, plătită din donaţii ale comunităţii, scrie agerpres.

Textul începe cu un apel direct către suveranul pontif: ‘Sfinte Părinte Francisc! REPARĂ-NE BISERICA! Te implorăm! Întoarce-ţi degrabă privirea către Biserica din Polonia, unde au avut loc cazuri de pedofilie, iar loialitatea faţă de instituţie este oarbă şi surdă, mai importantă decât binele victimelor.’


Citește și : Pacienţii COVID-19 din mai aveau o încărcătură virală mică faţă de cei din aprilie

În continuare, se arată că ‘Lipsa unei reacţii hotărâte a ierarhiei ecleziastice la semnalările unor comportamente reprobabile atribuite unor episcopi constituie un motiv de scandal public şi dăunează binelui Bisericii. Loveşte în unitatea ei, deoarece ne împarte în cei preocupaţi de imaginea instituţiei şi cei care au la suflet binele victimelor’.

‘Cerem intervenţia Vaticanului. Facem apel la Dumneavoastră, Sfinte Părinte: SĂ VINDECĂM RĂNILE! DESTUL CU RĂUL!’, se încheie apelul semnat ‘Credincioşi ai Bisericii din Polonia’.

Pe pagina de internet a grupului se mai afirmă că ‘Episcopatul şi Nunţiul Apostolic se prefac că nu văd situaţia’.

Ideea unui apel la Papă prin intermediul presei italiene a apărut după ce protestele în faţa sediilor administrative ale Bisericii din Polonia şi o întâlnire cu nunţiul papal – echivalentul unui ambasador al Vaticanului – nu au dus la niciun rezultat, a declarat marţi agenţiei dpa una din iniţiatoarele scrisorii deschise, Justyna Zorn. Ea a adăugat că un rol de catalizator l-a avut şi documentarul ‘De-a v-aţi ascunselea’, apărut recent, în care este vorba despre răspunsul inadecvat al bisericii poloneze la acuzaţiile de pedofilie la adresa unor preoţi.

Citește și : Muzeele britanice se pregătesc să-şi redeschidă porţile

Luni, directorul biroului de presă al Sfântului Scaun a comunicat că Papa este ‘informat despre apel’, iar Biserica trebuie ‘să facă tot ce se poate pentru (…) aducerea la lumină a cazurilor de abuzuri şi pedepsirea celor vinovaţi de aceste infracţiuni grave’.

Zorn doreşte însă şi tragerea la răspundere a episcopilor. ‘Au loc procese penale, civile sau canonice împotriva preoţilor, dar problema este că nu se ia nicio măsură civilă sau canonică’ împotriva episcopilor vinovaţi de nereguli în gestionarea acuzaţiilor împotriva preoţilor din subordine. ‘Episcopii sunt exoneraţi de răspundere, iar asta este revoltător’, a spus ea.