DISTRIBUIȚI
El Colombiano

Un fotojurnalist columbian, Felipe Guevara, în vârstă de 27 de ani, care a denunţat de mai multe ori ameninţări cu moartea la adresa sa, a decedat miercuri după ce a fost rănit cu mai multe focuri de armă, cu două zile înainte, în oraşul Cali (sud-vestul Columbiei), informează joi AFP, potrivit agerpres.

„Felipe Guevara, jurnalistul nostru pe probleme judiciare, a decedat miercurea aceasta după ce a fost rănit într-un atentat, luni seara”, a deplâns publicaţia de senzaţional Q’hubo pe contul său de Twitter.


Citește și : Vaccinarea anti-COVID-19 începe în Mexic

În 2017, acest jurnalist a denunţat „pe lângă autorităţi competente ameninţări cu moartea” la adresa sa, a adăugat la rândul său primarul oraşului Cali, Jorge Ivan Ospina, în timpul unei conferinţe de presă. Primarul a oferit o recompensă ce echivalează cu 15.000 de dolari pentru orice informaţie cu privire la autorii crimei.

Chiar dacă poliţia a negat iniţial că atentatul împotriva lui Felipe Guevara ar avea legătură cu profesia sa de jurnalist, Ospina a dat asigurări că autorităţile analizează „toate ipotezele” în ceea ce priveşte mobilul crimei.

Potrivit Fundaţiei pentru Libertatea Presei (FLIP), acest jurnalist a părăsit în 2017 cartierul unde a fost ucis, în urma unor ameninţări formulate la adresa sa „după ce el a scris articole despre o bandă criminală ce opera în acest sector”. El a denunţat noi ameninţări în 2018 şi în luna august a acestui an, adaugă FLIP într-un comunicat.

Citește și : Qatar şi Dubai au început miercuri campaniile de vaccinare împotriva COVID-19

 

„Este îngrijorător că poliţia naţională respinge din start faptul că atentatul împotriva lui Guevara ar putea fi legat de munca lui de jurnalist”, şi-a exprimat regretul fundaţia.

Juliette de Rivero, reprezentanta în Columbia a Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, a denunţat crima şi a îndemnat la „o anchetă rapidă şi eficace, pentru a-i sancţiona pe cei responsabili”.