DISTRIBUIȚI
AP

Fostul senator democrat Jim Webb (foto) ar putea fi următorul secretar al apărării Statelor Unite, scrie joi cotidianul New York Times, preluat de Reuters, transmite și agerpres.

Un oficial din administraţia preşedintelui Donald Trump a declarat că Webb a fost abordat de vicepreşedintele Mike Pence şi de şeful personalului Casei Albe, Mick Mulvaney, arată ziarul citat, fără a preciza identitatea sursei. New York Times menţionează că alte două surse – una de la un nivel înalt din Departamentul Apărării şi o alta neprecizată – au confirmat independent existenţa unor discuţii interne privind numirea fostului senator din Virginia ca succesor al lui Jim Mattis, a cărui demisie din funcţia de şef al Pentagonului a intrat în vigoare marţi.


Citește și: Google a transferat aproape 20 de miliarde de euro într-un paradis fiscal

Webb a mai ocupat o poziţie importantă într-o administraţie republicană. El a fost secretar al Marinei Militare a SUA în timpul preşedinţiei lui Ronald Reagan, reaminteşte Reuters.

Demisia fostului general de infanterie marină Mattis de la conducerea Departamentului Apărării a fost apreciată ca o critică la adresa preşedintelui Trump, după ce acesta a decis să retragă trupele americane din Siria şi să reducă la jumătate efectivele militare ale SUA din Afganistan. Preşedintele l-a desemnat ca secretar interimar al apărării pe fostul adjunct al lui Mattis, Patrick Shanahan, şi a declarat miercuri că de fapt nu a fost vorba de o demisie, ci de o demitere.

Citește și : Forţele Aeriene Canadiene şi-au încheiat misiunea de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din România

New York Times apreciază că numirea lui Webb i-ar permite lui Trump să evite numirea ca şef al apărării a unui reprezentant al Partidului Republican, din rândurile căruia au fost vehiculate numele senatorilor Tom Cotton şi Lindsey Graham, precum şi al fostului senator Jim Talent. Democratul Webb, în vârstă de 72 de ani, veteran al războiului din Vietnam, autor de cărţi, jurnalist şi realizator de filme, este considerat adept al unei atitudini mai puţin dure decât republicanii menţionaţi.

Ziarul nu a obţinut niciun comentariu din partea Casei Albe sau a lui Webb.