DISTRIBUIȚI
aawsat.com

O curte de apel din Danemarca a redus vineri condamnarea unui fost şef al serviciilor secrete daneze (PET) care fusese acuzat de dezvăluirea unor informaţii clasificate într-o carte despre activitatea PET, transmite DPA, scrie agerpres.

Jakob Scharf va trebui să plătească o amendă de 10.000 de coroane daneze (1.470 dolari), conform deciziei luate de Înalta Curte din regiunea Sjalland (est).


Citește și : ‘Versiunea italiană’ a coronavirusului ‘circula neobservată de câteva săptămâni’

La începutul anului trecut, un tribunal din Copenhaga a decis o sentinţă de patru luni de închisoare contra fostului şef al PET. Acesta fusese acuzat de dezvăluirea prea multor detalii despre modul în care PET cooperează cu alte agenţii şi despre operaţiunile sale.

Scharf a fost pus sub acuzare pentru încălcarea a 28 de articole din codul de confidenţialitate.

În timpul mandatului lui Jakob Scharf între 2007 şi 2013, PET a fost implicat în prevenirea mai multor atentate care vizau Danemarca după publicarea, în 2005, a unor caricaturi ale profetului Mohammed în cotidianul Jyllands-Posten.

Cartea ‘7 ar for PET’ (‘Şapte ani cu PET’) a fost scrisă de jurnalistul Morten Skjoldager şi a inclus interviuri cu Scharf.

Citește și : 34 de iranieni au fost răpuşi de coronavirus. Creşte şi numărul cazurilor de infectare

PET a dispus o interdicţie înaintea publicării cărţii, planificată pentru octombrie 2016. Totuşi, cotidianul danez Politiken a publicat cartea ca un supliment, invocând libertatea presei.