DISTRIBUIȚI

Un fost responsabil al Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo din 2020 a fost arestat, miercuri, în Japonia, într-un dosar cu oferte trucate, un nou episod din seria scandalurilor legate de această competiţie, susţine presa locală, citată de AFP, potrivit agerpres.

Biroul procurorilor din Tokyo a refuzat să comenteze aceste informaţii, iar presa niponă a publicat fotografii de la o percheziţie a poliţiei la domiciliul lui Yasuo Mori, fost director adjunct al Comitetului de organizare.


Citeşte şi: Incendiu de proporţii în portul Iskenderun din Turcia – VIDEO – Black News

Conform cotidianului Asahi şi altor organe de presă, Mori (55 ani) este bănuit de practici anticoncurenţiale.

Procurorii îl acuză că a trucat o serie de apeluri de oferte reprezentând o valoare totală de 40 de miliarde de yeni (285 de milioane de euro) pentru organizarea evenimentelor olimpice, conform presei locale.

Mori şi alţi responsabili ar fi creat propriile lor liste de candidaţi pentru evenimente, iar majoritatea licitaţiilor nu ar fi primit decât o singură ofertă, susţine jurnalul Asahi.

Citeşte şi: Moscova cere ambasadei americane să NU se amestece în afacerile interne ale Rusiei – Black News

Procurorii anchetează, totodată, suspiciunile de corupţie legate de JO de la Tokyo şi în cazul unui alt fost responsabil, Haruyuki Takahashi, acuzat că ar fi primit echivalentul a câteva sute de mii de euro drept mită, în special pentru acordarea unor contracte publicitare.

Acest amplu scandal a afectat candidatura oraşului Sapporo (nordul Japoniei) la Jocurile Olimpice de iarnă din 2030. Sapporo a întrerupt evenimentele promoţionale şi prevede un sondaj în rândul populaţiei pentru evaluarea candidaturii.