DISTRIBUIȚI
The Daily Beast

Un fost puşcaş marin american ţinut în detenţie la Moscova pentru presupus spionaj a fost ameninţat de un anchetator rus şi hărţuit în arest, acuzaţii care tensionează şi mai mult relaţiile dintre SUA şi Rusia, relatează vineri Reuters, scrie agerpres.

Paul Whelan, care deţine de asemenea cetăţeniile canadiană şi irlandeză, a fost arestat într-o cameră de hotel la Moscova pe 28 decembrie şi acuzat de spionaj. Dacă va fi găsit vinovat, Whelan, care a respins acuzaţiile, riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.


Citește și : Donald Trump spune că îi pare rău pentru Theresa May: ‘Ea a muncit din greu, este foarte puternică’

Whelan, al cărui arest preventiv a fost prelungit în audierea de vineri până la finalul lunii august, le-a declarat jurnaliştilor că în opinia sa cazul său are motivaţie politică, fiind un răspuns la sancţiunile americane impuse Rusiei.

”Am fost ameninţat. Siguranţa mea personală a fost ameninţată. Sunt constant victima unor abuzuri şi hărţuiri”, a spus el.

Paul Whelan a adăugat că nu a avut voie să beneficieze de asistenţă medicală şi că timp de două săptămâni nu i-a fost permis accesul la duş. De asemenea, nu a primit cărţi sau corespondenţă în ultimele două luni.

”Aceasta este o tehnică de izolare de tipul celei aplicate unui prizonier de război. Încearcă să mă epuizeze pentru ca eu să vorbesc cu ei”, a spus Whelan.

Diplomatul american Michael Yoder a declarat că afirmaţiile lui Paul Whelan sunt îngrijorătoare. ”Vă garantez că vom protesta faţă de aceste fapte pe lângă guvernul rus şi vom cere să avem ocazia de a vorbi deschis cu el despre aceste ameninţări”, a spus Yoder.

Citește și : ALERTĂ în Franța: Cel puţin opt răniţi într-o explozie la Lyon

Serviciul federal de securitate rus (FSB) l-a arestat pe Whelan după ce o cunoştinţă i-a predat un memory-stick ce conţinea informaţii clasificate. Avocatul lui Paul Whelan susţine că acesta crede că a fost victima unei înscenări a FSB şi a cunoştinţei respective.

Whelan a crezut că pe memory-stick se aflau fotografii din vacanţă, a adăugat avocatul său.

În timpul audierii de vineri, Paul Whelan le-a cerut judecătorilor să încredinţeze unui alt anchetator cazul său, întrucât anchetatorul Aleksei Kijniak ”l-a insultat şi i-a pus viaţa în pericol”, potrivit Interfax.