DISTRIBUIȚI
DPA

Un conducător al unei societăţi americane în domeniul securităţii, Mark Frerichs din Illinois, a fost răpit în estul Afganistanului vinerea trecută, în provincia Khost, în apropiere de Pakistan, anunţă Guvernul american, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Acesta nu este un militar, ci un un fost puşcaş marin, în prezent întreprinzător”, a precizat joi o sursă guvernamentală.


Citeşte şi: SUA l-au lichidat pe liderul Al-Qaida în Peninsula Arabică

Departamentului de Stat american este ”la curent cu aceste informaţii”, a declarat un purtător de cuvânt făsă să ofere alte precizări.

Nicio grupare nu a revendicat răpirea deocamdată.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că nu a primit ”încă informaţii despre acest subiect”.

Un fost şef al serviciilor afgane de informaţii, Amrullah Saleh, totodată un fost ministru de Interne, i-a acuzat într-un mesaj postat pe Twitter pe ”talibani şi susţinătorii lor pakistanezi” că se află la originea răpirii.

Citeşte şi: În timpul bombardamentelor israeliene, antiaeriana siriană a evitat în ultima secundă doborârea unui avion de pasageri

Această răpire intervine în timp ce insurgenţii negociază de peste un an cu Statele Unite în vederea unui acord privind o retragere a trupelor americane din Afganistan, în schimbul unor garanţii de securitate şi unei reduceri a violenţelor.

Răpirile sunt frecvente în această ţară, însă afganii sunt prima ţintă, în contextul unei degradări per ansamblu a situaţiei în domeniul securităţii, în care au loc confruntări armate şi atentate şi o creştere a infracţionalităţii alimentată de un nivel ridicat al şomajului.