DISTRIBUIȚI
Reuters

Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak, condamnat în octombrie 2018 la 15 ani de detenţie pentru fapte de corupţie, a beneficiat miercuri de o eliberare pe cauţiune, informează AFP, potrivit agerpres.

La putere din 2008 până în 2013, fostul preşedinte sud-coreean astăzi în vârstă de 77 de ani a fost declarat vinovat între altele pentru acceptare de mită şi deturnare de fonduri.


Citeşte şi: Miliardarul Michael Bloomberg renunţă să mai candideze la prezidenţialele din SUA

Înalta Curte a Coreei de Sud a acceptat cererea lui de eliberare pe motive de sănătate, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap. În cerere, fostul preşedinte a invocat vârsta sa şi temerea de a muri subit din cauza diabetului şi apneii de somn.

Tribunalul l-a declarat vinovat de faptul de a fi beneficiat de bani din partea grupului Samsung pentru a acorda o graţiere preşedintelui acestei companii sud-coreene, Lee Kun-hee, care fusese condamnat pentru evaziune fiscală.

Fostul preşedinte al Coreei de Sud a dezminţit orice delapidare de fonduri, afirmând că procesul împotriva lui constituie o „răzbunare politică”.

Citeşte şi: Coreea de Nord reconstruieşte o bază de lansare a rachetelor

În Coreea de Sud, şefii de stat ajung adesea la închisoare odată îndepărtaţi de la putere, de cele mai multe ori ca urmare a unei alternanţe politice. Astfel, cei patru foşti preşedinţi încă în viaţă au fost toţi condamnaţi.

Park Geun-hye, preşedinta care i-a succedat lui Lee, a fost condamnată la 25 de ani de detenţie şi milioane de euro amendă pentru corupţie şi abuz de putere. Ea a fost destituită în 2017 în urma unui răsunător şi ramificat scandal ce i-a făcut pe mii de sud-coreeni să protesteze în stradă.