DISTRIBUIȚI

Pentru prima dată în Brazilia, un fost ofiţer de poliţie a fost condamnat pentru infracţiuni comise în timpul dictaturii militare în ţară, relatează marţi DPA, potrivit agerpres.

Un tribunal din Sao Paulo l-a condamnat pe Carlos Alberto Augusto la doi ani şi unsprezece luni închisoare cu regim semideschis, a anunţat luni biroul procurorului general.


Citeşte şi: Italia RENUNŢĂ la mască în aer liber

Ofiţerul pensionat poate încă face apel după verdictul iniţial.

Augusto a fost implicat în răpirea unui marinar în 1971. Procurorii l-au inculpat alături de alţi suspecţi în 2012.

Cazul marchează aducerea în faţa justiţiei pentru prima dată a unui fost ofiţer al dictaturii militare pentru infracţiuni politice, potrivit procurorilor.

Parchetul a declarat că a deschis peste 50 de dosare penale în ultimii ani care au fost fie respinse, fie blocate de instanţele de judecată.

Potrivit Comisiei Naţionale pentru Adevăr, care investighează crimele şi dispariţiile în timpul dictaturii militare din 1964-85, peste 400 de persoane au fost ucise şi mii torturate în acea perioadă.

Citeşte şi: Pandemia a demonstrat că CDC este STRICAT! Poate fi el reparat?

Mulţi au plecat în exil sau au luat parte la rezistenţă subterană. Până astăzi, nu a existat o reconsiderare reală a ceea ce s-a întâmplat.

Actualul preşedinte şi căpitan în rezervă Jair Bolsonaro şi-a exprimat în repetate rânduri simpatia pentru dictatura militară.