DISTRIBUIȚI

Un fost ministru mexican al apărării, generalul Salvador Cienfuegos Zepeda, a fost arestat în SUA, a anunţat joi şeful diplomaţiei mexicane Marcelo Ebrard, fără a preciza motivul acestei arestări, care, potrivit mass-media, are legătură cu o anchetă asupra traficului de droguri, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

„Fostul secretar al apărării naţionale, generalul Salvador Cienfuegos Zepeda, a fost arestat pe aeroportul din Los Angeles, în California”, a anunţat Ebrard pe Twitter.


Citește și : Iranul anunță că hackerii au atacat două instituţii guvernamentale

El a adăugat că motivul acestei arestări va fi precizat „în următoarele ore” de consulatul Mexicului în Los Angeles. Parchetul mexican a refuzat să facă deocamdată vreun comentariu.

Potrivit Wall Street Journal, care citează responsabili mexicani, Cienfuegos, general în retragere, „a fost arestat joi de autorităţile americane, la cererea Drug Enforcement Administration”, agenţia antidrog a SUA.

La rândul său, publicaţia mexicană de investigaţii Proceso a afirmat că această arestare este „rezultatul unei anchete pentru corupţie şi trafic de droguri, desfăşurată de mai mulţi ani de Departamentul de Justiţie” american.

Alte mass-media mexicane au precizat că fostul ministru a fost arestat în timp ce intra în SUA însoţit de familia sa.

Generalul Cienfuegos, 72 de ani, a fost ministru al apărării din 2012 până în 2018 în timpul preşedinţiei lui Enrique Pena Nieto, din partea Partidului Revoluţionar Instituţional (PRI).

Citește și : Clasele din școlile germane vor fi aerisite de trei ori pe oră

În timpul mandatului său, ministrul s-a opus în mod public la participarea activă a militarilor la sarcini de securitate internă şi la lupta antidrog, argumentând că o astfel de participare nu are nicio bază legală.

Un alt fost ministru al administraţiei lui Pena Nieto, Genaro Garcia Luna, care a deţinut portofoliul pentru Securitate Publică, se află în prezent la închisoare în New York. El a fost arestat în decembrie 2019 la Dallas, statul Texas, sub suspiciunea de implicare în traficul unei cantităţi de cel puţin 53 de tone de cocaină cu destinaţia SUA.