DISTRIBUIȚI
Reuters

Un fost ministru chinez al justiţiei a fost condamnat joi la moarte cu suspendare timp de doi ani pentru corupţie, a anunţat un tribunal, o pedeapsă care va fi comutată în închisoare pe viaţă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Fu Zhenghua (67 ani) a fost şi viceministru al securităţii şi şi-a început cariera ca simplu inspector la Beijing. El este una dintre personalităţile politice din China cele mai importante condamnate pentru corupţie în ultimii cinci ani.


Citește și : Londra promite ajutorul său militar Ucrainei până la victorie

Condamnarea sa are loc cu puţin timp înaintea congresului Partidului Comunist chinez, prevăzut pentru jumătatea lunii octombrie şi în cursul căruia preşedintele Xi Jinping ar urma să obţină un al treilea mandat la conducerea organizaţiei politice.

Fu Zhenghua a fost condamnat pentru că a ”acceptat mită” şi a ”încălcat legea în interes personal şi în interesul apropiaţilor”, a anunţat tribunalul popular intermediar din Changchun, în provincia Jilin (nord-est).

Între 2005 şi 2021 el a ”utilizat” diferitele sale funcţii pentru a ”ajuta” indivizi şi companii ocolind legea.

”În mod direct sau prin intermediul apropiaţilor săi, el a primit bunuri ilegale în valoare totală de peste 117 milioane de de yuani” (aproximativ 17 milioane de euro), a precizat tribunalul.

De asemenea, justiţia l-a găsit vinovat pe Fu Zhenghua de tăinuirea infracţiunilor comise de fratele său.

Citește și : După reparaţii, test reuşit la sol pentru racheta pe care NASA o va trimite spre Lună

El a fost condamnat la pedeapsa capitală cu o suspendare de doi ani, o perioadă la finalul căreia ea va fi comutată în închisoare pe viaţă ”fără posibilitatea reducerii pedepsei”, conform aceleiaşi surse.

Cel puţin 1,5 milioane de persoane au fost sancţionate în timpul campaniei anticorupţie lansate de preşedintele Xi Jinping după venirea sa la conducerea statului chinez, în 2013.