DISTRIBUIȚI
BBC.com

Un fost ministru al preşedintelui brazilian Michel Temer a fost încarcerat vineri după recenta descoperire a peste 16 milioane de dolari ascunşi în valize şi cutii care purtau amprentele lui digitale, relatează AFP.

Anchetatorilor le-au fost necesare şapte aparate de numărat banii şi 14 ore pentru a inventaria toate bancnotele descoperite marţi. A fost cea mai mare sumă de bai lichizi confiscată de poliţie în istoria ţării.


„Documentele şi mărturiile, precum şi expertiza banilor confiscaţi arată că Geddel Vieira Lima, ajutat de Gustavo Pedreira (un responsabil local al Protecţiei civile), au ascuns mari sume de bani în apartament”, potrivit ordinului de trimitere în arest consultat de AFP.

„În faţa situaţiei grave, încarcerarea s-a impus de urgenţă”, mai scria în decizia judecătorului Vallisney de Souza.

Lima, 58 de ani, a ocupat funcţia de secretar al preşedinţiei Braziliei până în noiembrie 2016. El a demisionat după ce a fost acuzat de trafic de influenţă de către colegul său de la Cultură, Marcelo Calero.

Anterior, între 2011 şi 2013, sub preşedinţia Dilmei Rousseff, Lima a fost vicepreşedinte al băncii publice Caixa Economica Federal.

Membru al PMDB, partidul de dreapta al preşedintelui Temer, Geddel Vieira Lima a fost plasat în arest preventiv în iulie, după care în august a fost eliberat fiind trecut în arest la domiciliul său din Salvador da Bahia (nord-est).

Confiscarea celor 51 de milioane de reali (16,3 milioane de dolari), în bancnote de 50 şi 100 de reali împărţiţi în vreo 20 de valize şi cutii aflate într-un presupus apartament al său, a fost efectuată în cadrul operaţiunii „Comoara pierdută”, declanşată marţi dimineaţă.

Această operaţiune este o ramificaţie a anchetei „Cui Bono” asupra unui sistem fraudulos de împrumuturi acordate de Caixa Economica Federal unor oameni politici, înalţi funcţionari şi şefi de întreprinderi.