DISTRIBUIȚI

Parchetul polonez a anunţat joi urmărirea în justiţie pentru spionaj în favoarea Moscovei a unui înalt funcţionar din Ministerul Economiei, care ar fi transmis informaţii referitoare la poziţia Varşoviei privind gazoductul Nord Stream 2, relatează AFP, conform agerpres.

”Marek W. (legea poloneză interzice în acest caz să se dea numele complet – n.r.) a fost acuzat că a participat în anii 2014-2016 la activităţi ale serviciului de spionaj al armatei ruse GRU în detrimentul Poloniei”, potrivit unui comunicat al Parchetului polonez.


Citeşte şi: Bilanţul negru al cutremurului din Japonia creşte de la oră la oră. Cel puţin 9 oameni au murit, 33 de dispăruţi şi peste 300 de răniţi – FOTO/VIDEO

”În cadrul activităţii sale de spionaj, acuzatul a transmis informaţii obţinute cu titlu de activitate la Ministerul Economiei”, se afirmă într-un comunicat laconic.

Marek W. a fost interpelat pe 23 martie şi plasat în detenţie provizorie. ”El riscă până la 10 ani de închisoare”, potrivit comunicatului.

Citeşte şi: Arabia Saudită a interceptat o rachetă trasă de rebelii yemeniţi. 26 de oameni au fost răniţi

Varşovia se opune ferm proiectului Nord Stream 2, care urmează să facă legătura între Rusia şi Germania ocolind, pe sub Marea Baltică, Polonia şi Ucraina, ţări prin care trece în prezent gazul rusesc. Potrivit Varşoviei, acest proiect este politic şi destinat să sporească mijloacele de presiune ale Moscovei asupra Europei de Est. El vizează de asemenea divizarea Uniunii Europene.