DISTRIBUIȚI

Fostul înalt diplomat iranian Amir-Aslan Afshar, care se prezenta drept un confident al ultimului şah al Iranului, a murit la Nisa, în sud-estul Franţei, unde trăia în exil, în urma unor complicaţii provocate de COVID-19, a anunţat luni municipalitatea, relatează AFP, potrivit agerpres.

Anunţul de deces publicat de familia sa în cotidianul francez Le Figaro precizează că decesul bărbatului, la vârsta de 101 ani, s-a produs pe 18 februarie.


Citeşte şi: INCENDIU într-o tabără de refugiaţi din Grecia! Un copil a murit!

Acest text reaminteşte şi cariera acestui apropiat al şahului iranian Mohammad Reza Pahlavi: deputat în Parlamentul iranian, diplomat, fost ambasador al Iranului în Austria, SUA, Mexic şi Germania, delegat al Iranului în Comitetul economic al Adunării Generale a ONU, fost preşedinte al Consiliului guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena şi ultimul şef al protocolului Curţii imperiale înainte de a părăsi Iranul, în ianuarie 1979.

El a scris o carte, intitulată „Mémoires d’Iran, complots et trahisons” (Memoriile Iranului, comploturi şi trădări), apărută la editura Mareuil în 2015, şi în care se prezenta drept „un confident al şahului până în ajunul Revoluţiei islamice (1977-1979)”.

Mohammad Reza Pahlavi a fugit din ţară pe 16 ianuarie 1979 după luni de manifestaţii împotriva regimului său şi a murit în exil la Cairo în 1980. Ayatollahul Ruhollah Khomeiny s-a întors din exil şi Republica islamică a fost proclamată pe 1 aprilie 1979.

Citeşte şi: Carles Puigdemont riscă să rămână fără imunitate europarlamentară. Spania îl aşteaptă cu cătuşe!

Amir-Aslan Afshar a primit, printre multe alte distincţii, gradul de comandor al Legiunii de onoare în 1963 din partea generalului Charles de Gaulle, pe atunci preşedinte al Franţei.

Funeraliile sale vor avea loc la Nisa pe 26 februarie în cea mai strictă intimitate.