DISTRIBUIȚI
risingsunchatsworth.co.za

Un fost imam respectat în Uzbekistan, închis în urmă cu 15 ani în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, în timpul represiunii împotriva unor personalităţi religioase independente, a declarat vineri că a fost amnistiat, relatează AFP, scrie agerpres.

Roukhiddin Fakhriddinov, imam la acea vreme într-o moschee din capitala Taşkent, a fost condamnat în 2005 la 17 ani de detenţie pentru extremism, acuzaţii pe care le respinge.


Citește și : UE cere Rusiei să se abţină să intervină în Belarus

Tatăl a şase copii, Fakhriddinov, în vârstă de 53 de ani, a fost eliberat joi, odată cu intrarea în vigoare a unei amnistii pentru 113 deţinuţi, decisă de preşedintele Şavkat Mirzioiev cu ocazia Zilei Independenţei, sărbătorită la 1 septembrie.

Ţară laică cu majoritate musulmană, Uzbekistanul a fost cunoscut pentru reprimarea credincioşilor care s-au abătut de la Islamul aprobat de stat, sub regimul autoritar al preşedintelui defunct Islam Karimov.

Citește și : Ungaria îşi va închide frontierele pentru străini de la 1 septembrie

Şavkat Mirzioiev, care a ajuns la putere după moartea lui Islam Karimov în 2016, a pledat pentru o mai mare libertate religioasă şi a pus în aplicare reforme economice şi politice.

Potrivit condiţiilor eliberării, Roukhiddin Fakhriddinov nu mai are dreptul să fie imam şi va trebui să plătească statului 20% din viitorul său salariu în următorii doi ani, a precizat el pentru AFP.