DISTRIBUIȚI

Fostul congresman democrat american Anthony Weiner, condamnat în 2017 la 21 de luni de închisoare cu executare pentru că a trimis mesaje cu conţinut sexual unei minore, a fost eliberat mai devreme din penitenciarul federal din Massachusetts şi a fost transferat la un centru de reinserţie, relatează luni dpa, potrivit agerpres.

Weiner, în vârstă de 54 de ani, care a petrecut 15 luni la penitenciarul Federal Medical Centers din Devens, Massachusets, a fost transferat la un centru rezidenţial din Brooklyn, în New York, de unde urmează să fie eliberat la 14 mai, a indicat duminică CNN.


Citește și: SUA își deschid un centru medical militar în Emiratele Arabe Unite

Termenul de 21 de luni stabilit iniţial s-ar fi încheiat în august a.c., dar fostul congresman beneficiază de eliberare anticipată pentru bună purtare, a precizat un comunicat al administraţiei federale a închisorilor. El va rămâne însă timp de trei ani sub supraveghere şi va trebui să se înregistreze în registrul agresorilor sexuali.

Weiner a fost căsătorit cu Huma Abedin, fostă consilieră în echipa lui Hillary Clinton în campania prezidenţială din 2016, şi se crede că scandalul mesajelor sale cu caracter sexual a avut un rol indirect, dar decisiv în acel scrutin.

Descoperirea e-mailurilor „nepotrivite” ale lui Weiner l-a determinat pe James Comey, pe atunci directorul FBI, poliţia federală, să anunţe în octombrie 2016 că agenţia sa relansează ancheta asupra folosirii de către Hillary Clinton, pe atunci rivala democrată a lui Donald Trump în cursa prezidenţială, a unui server privat pentru a trimite mesaje, în timp ce era secretar de stat.

Citește și: Mai mulți europarlamentari se plâng că n-au fost lăsați să intre în Venezuela

Hillary Clinton a afirmat că anunţul în acest sens a contribuit la înfrângerea ei în faţa lui Trump, care a acuzat-o că a pus în pericol securitatea naţională folosind un server privat.

În mai 2017, preşedintele Trump l-a concediat pe Comey, în contextul anchetei lansate de FBI pentru a stabili existenţa unor înţelegeri între tabăra republicană şi Rusia cu scopul de a asigura înfrângerea lui Hillary Clinton, acuzaţii dezminţite de preşedinte.

Weiner, care a fost reprezentant de New York timp de 12 ani, şi-a dat demisia în 2011, după ce s-a descoperit că făcea schimb de mesaje cu caracter sexual explicit cu femei adulte. În 2013 a candidat fără succes pentru primăria New Yorkului.