DISTRIBUIȚI
Muftah

Un fost călugăr copt, Isaiah al-Makari, a fost executat duminică pentru asasinarea în 2018 a unui episcop, a anunţat familia condamnatului, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.  

Fostul călugăr, condamnat în 2020 pentru asasinarea episcopului Epifanie de la mânăstirea Sf. Macarie din Wadi el-Natrun (nord), a fost executat prin spânzurare la închisoarea din Damanhur, au confirmat pentru France Presse surse judiciare.


Citește și : Zuzana Caputova evocă rolul armatei române în eliberarea Slovaciei în al Doilea Război Mondial

Episcopul în vârstă de 68 de ani a fost găsit mort, cu răni la cap, pe un culoar al mânăstirii situate la 80 km de Cairo. Doi călugări, prezentaţi cu numele monastice Isaiah al-Makari şi Faltaous al-Makari (Wael Saad şi Ramon Rasmi Mansour), au fost condamnaţi la moarte pentru această crimă, sentinţa celui de-al doilea fiind însă redusă la închisoare pe viaţă în urma apelului.

Execuţia a fost confirmată pe reţelele sociale şi de organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Stop the Death Penalty Egypt, care a subliniat că mai multe apeluri adresate preşedintelui Abdel Fattah al Sissi pentru a-l graţia pe condamnat au fost ignorate.

Potrivit aceleiaşi surse, procesul a fost marcat de nereguli şi a avut loc după mărturisiri forţate.

Amnesty International a denunţat la sfârşitul lui aprilie un „risc de execuţie iminentă” a fostului călugăr în vârstă de circa 30 de ani.

Acesta „a fost victima unor grave încălcări ale drepturilor omului, între care dispariţie forţată, tortură, proces inechitabil”, conform organizaţiei nonguvernamentale.

Citește și : Proteste la Porto împotriva summitului social al UE

Cazul a şocat profund cea mai importantă minoritate creştină din Orientul Mijlociu. Copţii reprezintă între 10% şi 15% dintre cele peste 100 de milioane de egipteni şi sunt frecvent victime ale discriminărilor şi violenţelor extremiste într-o ţară cu populaţie majoritar musulmană, notează AFP.

În acelaşi timp, execuţiile care au loc în Egipt fac frecvent obiectul criticilor organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului. Potrivit Human Rights Watch, Egiptul a devenit una din cele zece ţări care au aplicat cel mai des pedeapsa capitală, după alegerea lui Abdel Fattah al-Sissi, în 2014.