DISTRIBUIȚI
Healio

Un focar de febră Q, o boală rară, care se poate transmite de la animale la oameni, a fost stăpânit „cu succes” în cursul acestei veri, după ce a fost depistat în rândul personalului de laborator din Berlin, a anunţat vineri purtătoarea de cuvânt a Oficiului berlinez pentru sănătate şi servicii sociale, Silvia Kostner, relatează dpa, potrivit agerpres.  

Au fost raportate un total de 15 cazuri, dintre care ultimul în iulie, a menţionat Kostner, în reacţie la informaţii din media.


Citește și : UE denunţă spionajul cibernetic al Rusiei şi ameninţă cu sancţiuni

Ea a menţionat că astfel de focare sunt rare în Berlin şi a asigurat că în acest caz simptomele au fost recunoscute din timp. „Nu a existat în nicio etapă o ameninţare pentru populaţia generală”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Febra Q este o zoonoză care se poate transmite la om de la alte animale – în cazul de faţă a fost vorba de oi – pe cale aeriană, prin particule ce conţin ţesutul animalului. Simptomele sunt similare celei ale gripei şi pot apărea complicaţii.

Citește și : Norvegia RENUNŢĂ la toate restricţiile pandemice

Provocată de o bacterie, Coxiella burnetii, febra Q este răspândită în rândul animalelor, care de multe ori nu prezintă simptome, şi se transmite de obicei între specii prin intermediul căpuşelor.

Oamenii cei mai expuşi sunt cei care au contacte apropiate cu animale. Numărul de cazuri de îmbolnăvire la om în Germania a variat mult în ultimii ani, fiind înregistrate între 55 şi 416 cazuri anual începând din 2001.