DISTRIBUIȚI
YouTube

La festivalul de muzică Statement, care şi-a deschis porţile vineri, la Goteborg, doar femeile şi persoanele transgen sunt admise, la un an după ce o serie de agresiuni sexuale au avut loc la unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Suedia, informează AFP, conform news.ro .

„Acest festival era necesar după tot ceea ce s-a petrecut în timpul festivalurilor de anul trecut”, a explicat Matilda Hagerman, o studentă în vârstă de 27 de ani, care a fost aprobată de prietenele ei adunate într-o construcţie industrială din portul Goteborg, al doilea oraş ca mărime din Suedia.


Citește și : SUA anunță că nu vor mai finanța Agenția ONU pentru Refugiații palestinieni

Tânăra a făcut referire la patru violuri şi 23 de agresiuni sexuale înregistrate în 2017 de Poliţie în timpul unui festival din Bravalla, cel mai important din Suedia, care anul acesta a fost anulat.

„Ce spuneţi de un festival genial la care toţi non-bărbaţii sunt bineveniţi până când toţi bărbaţii vor învăţa să se comporte”, a lansat atunci pe Twitter actriţa suedeză Emma Knyckare, fondatoarea festivalului.

Mii de femei sunt aşteptate la eveniment, potrivit purtătoarei de cuvânt Rebecka Ljung.

Agenţii de securitate şi jurnaliştii de sex masculin nu sunt autorizaţi să intre.

Două scene principale au găzdui timp de două zile artiste suedeze. Scaune roz au fost amplasate în exterior pentru a transforma acest evenimentîntr-o loc al toleranţei, diferit de alte festivaluri.

Festivalul a strâns pentru lansarea sa peste 500.000 de coroane suedeze (47.000 de euro) prin crowfunding.

Femeile transgen, născute bărbaţi, sunt binevenite la festivalul care consideră o astfel de persoană „că nu se identifică cu sexul atribuit prin naşterea sa”.

Citește și : Autoritățile din Nicaragua expulzează misiunea ONU după un raport supărător

Suedia este una dintre cele mai respectuoase ţări din lume în ceea priveşte egalitatea de drepturi între bărbaţi şi femei.

Ca urmare a mai multor plângeri, Agenţia guvernamentală pentru egalitate a cerut festivalului Statement să precizeze ce înţelege prin „cis men”, bărbaţii considerându-se bărbaţi şi deci interzişi la festival.

„Vrem să ne asigurăm că festivalul este compatibil cu legile” împotriva discriminării, a afirmat pentru ‘AFP purtătorul de cuvânt al agenţiei, Clas Lundstedt.

Potrivit Consiliului suedez pentru prevenirea criminalităţii, 4,1% dintre femei declară că au fost victime ale violenţelor sexuale faţă de 0,6% dintre bărbaţi.

Emma Knyckare subliniază pentru AFP că valul MeToo a scos la lumină „probleme serioase” în Suedia, nu doar în festivalurile de muzică dar şi în numeroase instituţii.