DISTRIBUIȚI

Cel puţin 12 oameni şi-au pierdut viaţa într-un incendiu la bordul unui feribot în sudul Filipinelor, transmit marţi dpa şi AFP, potrivit agerpres. De pe nava Lady Mary Joy au fost salvaţi 195 de pasageri şi 35 de membri ai echipajului.

Feribotul a luat foc în largul insulei Baluk-Baluk, la circa 885 de km de capitala Manila, miercuri în jurul orei locale 23 (15.00 GMT), a anunţat agenţia locală de intervenţie în caz de dezastre.


Citeşte şi: Şapte persoane, între care un turc şi un bulgar, închise în Belgia cu privire la ‘posibile atentate teroriste’

„Au fost recuperate 12 cadavre (…) trei sunt ale unor copii, dintre care un bebeluş de şase luni”, a declarat Jim Salliman, guvernatorul provinciei filipineze Basilan. Sunt patru răniţi, iar numărul celor daţi dispăruţi – deocamdată doar şapte – ar putea fi mult mai mare, deoarece în registrul navei figurau cel puţin 205 pasageri, iar alţii s-ar putea să nu fi fost înregistraţi.

Lady Mary Joy plecase din Zamboanga, din insula Mindanao, spre insula Jolo din provincia Sulu. Conform relatării făcute de Nixon Alonzo, responsabil cu intervenţiile în situaţii de catastrofă, după declanşarea incendiului pasagerii au început să sară în mare. Comodorul Rejard Marpe, comandantul districtului pazei de coastă, a adăugat că mulţi dintre ei fuseseră surprinşi de incendiu în timp ce dormeau.

Foto: (c) HMM HANDOUT/ EPA

Cauza incendiului nu este clară, a mai spus Salliman. Potrivit lui Marpe, unii din cei salvaţi au afirmat că focul a pornit din cabinele cu aer condiţionat.

Citeşte şi: Beijingul ameninţă Taiwanul, din cauza vizitei preşedintelui taiwanez în SUA – Black News

Supravieţuitorii au fost transportaţi la Zamboanga şi în Basilan, unde răniţii primesc îngrijiri medicale pentru arsuri. Şi unele victime decedate prezentau arsuri. Unele decese au avut loc la bord, altele prin înec.

Legăturile maritime sunt foarte importante pentru Filipine, arhipelag cu peste 7.000 de insule. Serviciile de feribot nu sunt însă bine reglementate, navele fiind de multe ori supraîncărcate, arată AFP. Agenţia dpa reaminteşte că în această ţară a avut loc şi cea mai mare catastrofă navală în timp de pace: peste 4.000 de oameni au murit înaintea Crăciunului, în 1987, când un feribot s-a ciocnit cu un petrolier.