DISTRIBUIȚI
October 12, 2020, Athens, Greece: European Parliament member Ioannis Lagos who had been found guilty along with others of leading a criminal organization, and face five to 15 years in prison, talks in a court, about his sentencing. Athens Greece - ZUMAe114 20201012_zaa_e114_005 Copyright: xEurokinissix

Parlamentul European a ridicat imunitatea eurodeputatului grec Ioannis Lagos, fost membru al partidului neonazist Zorii Aurii, condamnat în ţara sa la 13 ani şi opt luni de închisoare pentru „conducerea unei organizaţii criminale”, a anunţat marţi instituţia europeană, informează AFP, potrivit agerpres.

Ridicarea imunităţii a fost decisă de o foarte largă majoritate: 658 de europarlamentari s-au pronunţat „pentru”, 25 „împotrivă”, iar 10 s-au abţinut, în timpul unui vot secret în şedinţă plenară care a avut loc luni seara.


Citește și: O bandă de traficanţi de droguri planifica asasinarea vicepremierului muntenegrean

Procedura a fost declanşată la cererea autorităţilor Greciei, care trebuie să emită un mandat de arestare european împotriva lui Ioannis Lagos. Acesta, în vârstă de 48 de ani, se numără printre cei circa 40 de membri ai partidului Zorii Aurii condamnaţi în octombrie la Atena după un proces-maraton de cinci ani şi jumătate.

Membru important al partidului Zorii Aurii, Ioannis Lagos a fost plasat în detenţie provizorie, la fel ca întreaga conducere a acestei formaţiuni, după uciderea lângă Atena a unui militant antifascist, în septembrie 2013. Lagos a fost eliberat condiţionat 18 luni mai târziu, în aşteptarea procesului său.

Citește și: Fotbalul englezesc BOICOTEAZĂ total rețelele sociale ca răspuns la abuzul online

Ioannis Lagos beneficia de imunitate parlamentară, după ce a fost ales în iulie 2019 în Parlamentul European din partea Zorilor Aurii, formaţiune din care el s-a retras câteva luni mai târziu pentru a deveni independent.

Liderul partidului Zorii Aurii, Nikos Michaloliakos, şi majoritatea celor condamnaţi au fost plasaţi în detenţie, însă numărul doi al organizaţiei, Christos Pappas, este dat în urmărire.