DISTRIBUIȚI
YouTube

Un emisar al ONU s-a întâlnit cu noul ministru afgan de interne, care ani de zile a fost unul dintre cei mai căutaţi militanţi islamişti pentru terorism din lume şi acum face parte dintr-un guvern confruntat cu o criză umanitară, relatează joi Reuters, potrivit agerpres.

Întâlnirea dintre Deborah Lyons, şefa misiunii Naţiunilor Unite în Afganistan, şi Sirajuddin Haqqani s-a concentrat asupra asistenţei umanitare, a declarat Suhail Shaheen, un purtător de cuvânt al talibanilor, într-un comunicat joi pe Twitter.


Citește și : Polonia este forţată să-şi SCHIMBE definiţia legală a violului

Haqqani „a subliniat că personalul ONU îşi poate desfăşura activitatea fără niciun obstacol şi oferi ajutor vital poporului afgan”, a spus purtătorul de cuvânt.

Afganistanul se confrunta deja cu sărăcia cronică şi seceta, dar situaţia s-a deteriorat după ce talibanii au pus mâna pe putere luna trecută, odată cu întreruperea ajutoarelor, plecarea a zeci de mii de persoane, inclusiv angajaţi guvernamentali şi umanitari, şi prăbuşirea multor activităţi economice.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat, la o conferinţă a donatorilor din această săptămână, că afganii se confruntă „poate cu cea mai periculoasă oră a lor”.

Potrivit misiunii ONU în Afganistan, Lyons a subliniat la întâlnirea de miercuri „necesitatea absolută pentru întreg personalul ONU şi umanitar din Afganistan să poată lucra fără intimidare sau obstrucţionare, pentru a livra ajutoare vitale şi desfăşura munca pentru poporul afgan”.

Talibanii au vizat în mod repetat Naţiunile Unite în timpul misiunii militare de două decenii conduse de Statele Unite în Afganistan, care s-a încheiat luna trecută cu fuga guvernului sprijinit de Occident.

Într-unul dintre cele mai sângeroase incidente, militanţii talibani au ucis cinci angajaţi străini ai ONU într-un atac asupra unei case de oaspeţi la Kabul în 2009.

Mai recent, bărbaţi înarmaţi au atacat în iulie un complex ONU din oraşul Herat cu grenade propulsate de rachete, ucigând un paznic, iar protestatari în oraşul Mazar-i-Sharif (nord) au ucis şapte angajaţi străini ai ONU în 2011.

Reţeaua Haqqani, o facţiune din interiorul mişcării talibanilor şi având ani de zile baza la graniţa cu Pakistanul, a fost făcută responsabilă pentru unele dintre cele mai grave atacuri în Afganistan în timpul insurgenţei talibane. Statele Unite au desemnat grupul ca organizaţie teroristă în 2012.

Citește și : Kremlinul mizează pe voturile din Donbas la alegerile din Rusia! Reacţia Kievului este una vehementă

Haqqani, şeful reţelei omonime fondate tatăl său, este unul dintre cei mai căutaţi oameni de către FBI, cu o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informaţii care să conducă la arestarea sa.

Oficiali americani şi membri ai vechiului guvern afgan susţinut de SUA au declarat ani de zile că reţeaua Haqqani a menţinut legături cu Al Qaida. Talibanii au promis că nu vor lăsa Afganistanul să fie folosit pentru atacuri ale militanţilor asupra altor ţări.