DISTRIBUIȚI
SCMP

Un tribunal chinez l-a condamnat pe editorul şi librarul chinezo-suedez Gui Minhai (foto) la 10 ani de închisoare pentru „furnizare ilegală de informaţii în străinătate”, a anunţat instanţa din provincia Zhejiang (est), citată marţi de DPA, potrivit agerpres.

Gui, care a deţinut o editură în Hong Kong ce a vândut titluri interzise în China continentală, a fost condamnat luni de către Tribunalul Intermediar al Poporului din Ningbo. Bărbatul de 55 de ani va fi privat de drepturile politice timp de cinci ani, a declarat instanţa.


Citeşte şi: Nouă combatanţi ai Damascului au fost ucişi în nord-vestul Siriei

Gui a pledat vinovat şi nu va face apel la sentinţă, potrivit instanţei.

Cazul lui Gui a atras atenţia internaţională după ce a dispărut în 2015 în timp ce era în vacanţă în Thailanda. Alţi patru membri ai personalului de la Causeway Bay Books au dispărut cam în acelaşi timp.

La începutul anului 2016, Gui a apărut la televiziunea de stat chineză şi a recunoscut că a părăsit China fără să fi executat o pedeapsă de doi ani cu suspendare pentru rolul său într-un omor provocat în timp ce a condus beat cu peste un deceniu în urmă.

După ce şi-a ispăşit pedeapsa, el a fost arestat din nou şi închis în China continentală în ianuarie 2018 în timp ce călătorea cu doi diplomaţi suedezi pentru o programare la un medic în Beijing.

Citeşte şi: Franţa ajută cu 90 de milioane de euro viitoarea Academie a OMS

În februarie 2018, el a participat la ceea ce observatorii, inclusiv grupul de scriitori Pen International, au declarat că a fost un interviu pus în scenă în care el a criticat Suedia pentru că s-a folosit de cazul său pentru „câştiguri politice”.

În noiembrie anul trecut, Suedia i-a acordat lui Gui prestigiosul Premiu Tucholsky, destinat scriitorilor persecutaţi, ameninţaţi sau exilaţi.