DISTRIBUIȚI
Pimco

Posibilitatea ca Italia să intre în incapacitate de plată a datoriei sale este incertă, dar nu poate fi exclusă, a afirmat, miercuri, Andrew Balls, director în cadrul PIMCO, cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume, transmite Reuters, informează Agerpres.

Acesta a adăugat că emiterea unei monede paralele sau redenominalizarea lirei italiene sunt scenarii mult mai plauzibile.


Citește și : Germania: Un tânăr a rămas fără permis la 49 de minute după ce-l obţinuse

„Incapacitatea de plată a datoriei publice este puţin probabilă, dar nu este o probabilitate zero. Un scenariu mult mai plauzibil ar fi o combinaţie între emiterea unei monede paralele sau chiar redenominalizarea”, a declarat Andrew Balls, la o conferinţă desfăşurată la Londra.

„California a emis o monedă paralelă în 2008, deci, dacă s-a putut întâmpla, nu este evident că nu s-ar putea întâmpla în Italia”, a spus oficialul PIMCO.

Acesta a adăugat că nu se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să majoreze ratele dobânzilor în 2019.

Miercuri, Comisia Europeană a respins bugetul Italiei pe 2019, deoarece contravine reglementărilor fiscale ale UE, dar autorităţile de la Roma au anunţat că nu intenţionează să-şi schimbe planurile.

Proiectul prevede majorarea deficitului la 2,4% din PIB anul viitor, de la 1,8% din PIB previzionat pentru acest an.

„După ce a evaluat proiectul de plan bugetar revizuit prezentat la 13 noiembrie de autorităţile de la Roma, Comisia Europeană confirmă existenţa unui caz deosebit de grav de neconformitate cu recomandarea adresată Italiei de către Consiliu la 13 iulie 2018”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Prin urmare, Comisia Europeană a lansat procedura pentru deficit excesiv, pe baza faptului că imensa datorie publică a Italiei nu va fi redusă, aşa cum cer reglementările UE. Procedura poate duce în final la sancţiuni financiare echivalente cu 0,2% din PIB, adică aproximativ 3,4 miliarde euro. Demararea respectivei proceduri ar trebui în acest caz să fie aprobată de statele membre.

În prezent datoria Italiei depăşeşte 130% din PIB şi este a doua cea mai ridicată din zona euro, după cea a Greciei.

Citește și : Statele Unite şi Coreea de Sud reduc amploarea exerciţiilor militare comune (Mattis)

La Roma, coaliţia aflată la guvernare sfidează în continuare Comisia Europeană.

„Suntem convinşi de cifrele din bugetul nostru. Vom vorbi despre asta în următoarele luni”, a afirmat ministrul italian de interne Matteo Salvini (extrema-dreaptă).

Acesta a avertizat că eventualele sancţiuni împotriva Italiei ar fi „lipsite de respect”.