DISTRIBUIȚI

Diplomatul suedez Christian Danielsson (foto) a primit luni din partea Uniunii Europene însărcinarea de a media între autorităţile şi opoziţia din Georgia pentru a dezamorsa criza politică din această ţară, transmite AFP, potrivit agerpres.

Înalt funcţionar european specializat în negocieri privind Vecinătatea Estică şi procesul de extindere, Christian Danielsson conduce în prezent reprezentanţa Comisiei Europene în Suedia.


Citește și : Intervenţia poliţiei din Grecia este anchetată judiciar – VIDEO

Danielsson se va deplasa în Georgia „în zilele următoare pentru a se angaja în dialog cu toate părţile interesate”, informează comunicatul oficial.

Ideea unei medieri europene a fost convenită în timpul vizitei la Tbilisi a preşedintelui Consiliului European Charles Michel, pe 1 martie; ocazie cu care a fost organizată o întâlnire între guvern şi partidele de opoziţie.

„Domnul Danielsson va asigura medierea dialogului relansat între partidele politice georgiene, în strânsă colaborare cu ambasadorul UE în Georgia, Carl Hartzell, cu scopul de a depăşi tensiunile politice actuale din Georgia”, precizează comunicatul.

Citește și : Două treimi din pădurea tropicală au fost distruse sau degradate la nivel global

UE aşteaptă înregistrarea de progrese în aceste negocieri şi va analiza situaţia în timpul unei reuniuni a Consiliului de asociere cu Georgia, programată pentru mijlocul lunii martie.

Georgia traversează o criză politică declanşată după alegerile legislative din octombrie, câştigate la limită de partidul de guvernământ dar contestate de opoziţie, care a denunţat fraude.