DISTRIBUIȚI
BBC

Un iranian care executa o condamnare la închisoare pe viaţă pentru că a proiectat un site pornografic a fugit din Iran cu ocazia unei permisii şi s-a alăturat familiei sale din Canada, au declarat sâmbătă autorităţile iraniene şi canadiene, potrivit agerpres.

„Canada salută anunţul că Saeed Malekpour a ajuns la familia sa din Canada”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe canadian într-un comunicat transmis AFP sâmbătă seara.


Citește și : Malta a aprobat debarcarea a 40 de migranţi salvaţi de nava Alan Kurdi

Fără să poată oferi mai multe detalii din „motive de confidenţialitate”, purtătorul de cuvânt a menţionat că Ottawa a pledat ”pentru eliberarea domnului Malekpour”, care este rezident permanent al Canadei. „Suntem fericiţi că el se află acum în Canada”, a adăugat oficialul.

„Acestui individ i s-a interzis să părăsească ţara şi aparent a plecat (…) prin reţele neoficiale”, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al Autorităţii judiciare iraniene, Gholamhossein Esmaili, la televiziunea oficială, ca reacţie la informaţiile despre fuga din Iran a lui Saeed Malekpour.

„Acest individ a fost condamnat la închisoare pe viaţă şi a executat o pedeapsă de peste 11 ani”, a declarat Esmaili, citat de Mizan Online, agenţia de ştiri a autorităţii judiciare.

„El a primit o permisie de trei zile (la 20 iulie) şi la sfârşitul acestei perioade nu a revenit la închisoare”, a spus el.

‘Coşmarul s-a încheiat în sfârşit’, a scris sora lui, Maryam Malekpour, vineri seară, pe Twitter, alături de un clip care îl arăta pe fratele ei într-un aeroport.

De asemenea, ea a mulţumit tuturor oamenilor care i-au susţinut în tot acest timp şi Canadei pentru ”leadership”-ul ei.

Malekpour a fost arestat în Iran în 2008, în timp ce îl vizita pe tatăl său grav bolnav. El a fost acuzat de „proiectarea şi găzduirea de site-uri pentru adulţi”, „agitaţie împotriva regimului” şi „insultare a islamului”, potrivit rudelor sale.

El a fost condamnat mai întâi la moarte înainte ca pedeapsa să fie comutată la închisoare pe viaţă în august 2013.

Citește și : 31 de morţi într-o explozie de muniţii pe un aeroport militar sirian, potrivit unui nou bilanţ

Încarcerarea lui Malekpour a fost unul dintre multele cazuri proeminente care au implicat iranieni cu dublă naţionalitate sau rezidenţă permanentă străină, scrie BBC duminică.

Payam Akhavan, profesor de drept internaţional care a fost implicat în acest caz, a declarat presei canadiene: „El a fost eliberat temporar din închisoarea din Iran, în urma presiunilor organismelor Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, iar acesta urma să se prezinte din nou autorităţilor penitenciare.

În timpul detenţiei, Malekpour a fost torturat fizic şi psihologic şi a petrecut mai mult de un an în încarcerare solitară, potrivit Amnesty International.