DISTRIBUIȚI
MaltaToday

Partidul Laburist, aflat la putere în Malta, l-a dat afară marţi seara pe fostul ministru al energiei Konrad Mizzi din grupul său parlamentar, în urma unor noi suspiciuni de corupţie la adresa acestuia, potrivit AFP, scrie agerpres.

Mizzi, înlăturat în urma unui vot parlamentar aproape unanim, a refuzat să părăsească grupul parlamentar de bună voie, ignorând apelurile premierului Robert Abela. El devine deputat independent.


Citește și : Poliţia germană a arestat zeci de persoane pentru folosirea unei platforme online ILEGALE

Numele fostului ministru al energiei a apărut în scandalul paradisurilor fiscale ‘Panama Papers’ în 2016.

Societatea sa a fost apoi legată de 17 Black, o companie din Dubai, deţinută de Yorgen Fenech. Acest om de afaceri bogat a fost inculpat pentru complicitate în asasinarea jurnalistei de investigaţie Daphne Caruana Galizia, care a anchetat asupra corupţiei în Malta şi a fost ucisă în explozia maşinii sale sub care fusese plasată o bombă la 16 octombrie 2017.

Arestarea lui Yorgen Fenech a dus la demisia lui Konrad Mizzi din funcţia de ministru.

O organizaţie malteză din domeniul apărării drepturilor civile, Repubblika, a salutat înlăturarea lui Mizzi din Partidul Laburist, calificând demersul drept un ‘pas suplimentar pe drumul lung şi dificil către adevăr şi dreptate’ într-o ţară în care ‘o mafie a preluat puterea’.

Citește și : Grecia anunţă primul caz de coronavirus în cel mai mare penitenciar din ţară

Un nou scandal a fost dezvăluit luni de Times of Malta, care a relatat că 17 Black a câştigat 4,6 milioane de euro datorită achiziţionării de către furnizorul de energie electrică Enemalta a unui proiect de parc eolian în Muntenegru. Konrad Mizzi era ministru al energiei la data la care a avut loc tranzacţia, aminteşte AFP.