DISTRIBUIȚI
dpa

Karamba Diaby, deputat german de origine senagaleză, a primit o ameninţare cu moartea prin e-mail, luată în serios de poliţie, care a deschis o anchetă, informează vineri ziare locale care au intrat în posesia textului respectiv.

Reşedinţa acestui deputat social-democrat din Halle (ex-RDG) fusese deja lovită de gloanţe săptămâna trecută, potrivit AFP, transmite şi agerpres.


Citește și: SUA resping extrădarea Annei Sacoolas în UK

Acest parlamentar de 58 de ani a primit miercuri un mesaj de ameninţare cu moartea, semnat de „Orchestra de muzicieni ai loviturii de stat” şi încheiat cu un „Heil Hitler”, potrivit media locale germane, care a publicat o copie a acestui mesaj.

Mesajul amintea de alesul conservator pro-migranţi Walter Lubke, ucis în iunie 2019 la domiciliul său din Kassel (Hessa). Principalul suspect de acest omor este un membru al mişcării neonaziste.

Diaby, care s-a născut şi crescut în Senegal, este primul deputat de culoare din Germania, ales într-o circumscripţie din fosta RDG, o regiune unde xenofobia este în creştere.

El a primit sprijinul mai multor partide germane după descoperirea urmelor de gloanţe pe zidurile casei sale.

Vicepreşedintele Partidului social-democrat, Kevin Kuhnert, a anunţat vineri că se va întâlni cu Diaby „pentru a-i aduce un sprijin vizibil, dar şi pentru a discuta despre modul în care angajamentul democratic poate fi protejat mai bine”.

Ameninţări cu moartea, agresiuni fizice şi verbale fac să sporească îngrijorarea în Germania în faţa multiplicării violenţelor împotriva aleşilor ţării într-un context de ridigizare a climatului politic sub presiunea extremei drepte.

Anul trecut, poliţia a înregistrat 1.241 de delicte motivate politic împotriva aleşilor de toate orientările.

Citește și: ONU interzice folosirea WhatsApp

Această recrudescenţă a urii afectează întreg spectrul politic.

Un ales conservator bavarez a descoperit o svastică pe un geam al reşedinţei sale, o responsabilă a stângii radicale şi-a văzut numele pe o „listă a inamicilor” întocmită de un extremist de dreapta. Un primar social-democrat a admis chiar că încearcă să obţină un permis de port-armă după ameninţări repetate proferate împotriva familiei sale.

Responsabili ecologişti şi conservatori au fost de asemenea ameninţaţi cu moartea.