DISTRIBUIȚI
GMC

Un depozit unde erau stocate ajutoare umanitare într-o localitate rebelă din Siria a fost bombardat intens miercuri, a indicat un responsabil local, la numai trei zile după intrarea ajutoarelor în această zonă ce se confruntă cu o gravă criză umanitară, relatează AFP. 

Produse alimentare şi medicamente pentru 21.500 de persoane au intrat duminică în Duma, pentru prima oară în aproape trei luni, potrivit Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). Duma este cel mai mare oraş din Ghouta orientală, o zonă rebelă aflată sub asediu la est de Damasc.


Organizaţiile umanitare au distribuit două treimi din aceste ajutoare, dar au fost nevoite să-şi suspende operaţiunile din cauza luptelor grele din zonă, a declarat şeful adjunct al municipalităţii.

„Două rachete au lovit depozitul. O treime din ajutoare era încă acolo”, a afirmat Iyad Abdelaziz. „Am luat cât am putut (din ajutoarele rămase) şi le-am mutat într-un alt loc.”

Un reporter AFP aflat la Duma a relatat că a auzit bombardamente aeriene violente şi tiruri cu rachete pe durata întregii zile, precizând că şcolile au fost închise miercuri din cauza intensităţii atacurilor.

Duma este principalul oraş din Ghouta orientală, unde circa 400.000 de locuitori suferă de o penurie severă de alimente şi de medicamente din cauza unui asediu impus de forţele regimului preşedintelui Bashar al-Assad din 2013.

Chiar dacă Ghouta este una din cele patru zone de „dezescaladare” instituite de mediatorii internaţionali pentru a pune capăt violenţelor, regiunea a cunoscut în ultimele zile o recrudescenţă a bombardamentelor din partea regimului.

Potrivit CICR, 24 de camioane, închiriate în colaborare cu Naţiunile Unite, au intrat duminică în Duma.

Ajutorul conţinea hrană şi medicamente pentru 21.500 de persoane, a indicat un purtător de cuvânt al CICR, Ingy Sedky.

ONU, Programul Alimentar Mondial (PAM) şi CICR nu au putut fi contactate imediat pentru a comenta bombardamentele de miercuri.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), doi civili au fost ucişi în urma atacuri aeriene.

Declanşat în 2011 de represiunea guvernamentală a manifestaţiilor paşnice democratice, conflictul din Siria a devenit mai complex prin implicarea unor ţări străine şi a unor grupări jihadiste. Violenţele s-au soldat până acum cu peste 330.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi.