DISTRIBUIȚI

Un exemplar de cuc inclus într-un proiect de monitorizare a acestei specii aflate în declin a revenit în Marea Britanie după ce a parcurs o distanţă-record, a anunţat o organizaţie ecologistă, relatează dpa/PA-Media, potrivit agerpres.

Numit „PJ”, exemplarul de cuc s-a întors primăvara aceasta din Africa în King’s Forest din Suffolk, Marea Britanie, încheindu-şi astfel cea de-a cincea migraţie anuală de când i-a fost ataşat un dispozitiv de urmărire prin satelit, în iunie 2016.


Citește și: O bandă de traficanţi de droguri planifica asasinarea vicepremierului muntenegrean

El a călătorit peste 80.000 de kilometri de la montarea dispozitivului de urmărire şi este primul exemplar de cuc monitorizat prin satelit care a reuşit să parcurgă o asemenea distanţă de la iniţierea acestui proiect al organizaţiei British Trust for Ornithology (BTO), în 2011.

PJ a traversat deşertul Sahara de zece ori şi, în plus, a trecut peste mări, peste Munţii Atlas din Maroc şi peste Munţii Pirinei din Franţa şi Spania, a adăugat BTO.

Organizaţia a precizat că PJ avea un an când i-a fost ataşat dispozitivul de monitorizare, iar vara aceasta va împlini şase ani, apropiindu-se de recordul de longevitate al unui cuc monitorizat în Marea Britanie, de şase ani şi unsprezece luni, stabilit de un exemplar găsit decedat în 1983.

Cucii sunt păsări migratoare care vizitează şi Marea Britanie, unde femelele depun ouă în cuiburile altor specii, păcălind respectivele păsări să le clocească şi să le îngrijească puii.

Proiectul de monitorizare îşi propune să contribuie la identificarea motivului pentru care populaţia de cuci este în scădere, specia fiind înscrisă pe ”lista roşie” de vieţuitoare aflate în pericol de dispariţie din cauza reducerii numărului de exemplare. BTO intenţionează să ataşeze dispozitive de urmărire altor 12 exemplare de cuc, în această primăvară.

Numărul cucilor aflaţi la vârsta reproductivă a scăzut cu peste două treimi pe întreg teritoriul Regatului Unit şi cu aproape trei sferturi în Anglia în ultimii 23 de ani, conform BTO.

”L-am urmărit cu fervoare pe PJ de când şi-a început drumul înapoi în Marea Britanie, la sfârşitul lunii februarie, dorindu-ne să îşi încheie călătoria înapoi în această primăvară”, a declarat Chris Hewson, cercetător-şef în cadrul proiectului BTO.

”Acum putem să răsuflăm uşuraţi ştiind că s-a întors în siguranţă în Suffolk, însă, desigur aştept cu nerăbdare să analizez îndeaproape informaţiile pe care ni le oferă”, a adăugat el.

Citește și: Fotbalul englezesc BOICOTEAZĂ total rețelele sociale ca răspuns la abuzul online

PJ este un cuc ”uimitor şi neobişnuit”, a precizat Hewson. ”În mod obişnuit, ei migrează spre Africa, fie prin Spania, fie prin Italia, şi urmează aceeaşi rută în fiecare an, dar PJ a folosit ambele rute, ba chiar una între acestea, pe parcursul celor cinci ani, iar anul trecut chiar s-a oprit atât în Spania cât şi în Italia”, a explicat cercetătorul.

Potrivit lui Hewson, această flexibilitate l-ar fi ajutat pe PJ să supravieţuiască, permiţându-i să evite condiţiile dificile de pe una dintre rute.

Cucii monitorizaţi prin satelit pot fi urmăriţi în timp real pe site-ul BTO, bto.org/cuckoos.