DISTRIBUIȚI
dpa

Justiţia germană a anunţat marţi arestarea unui consilier al armatei, cu dublă cetăţenie germană şi afgană, fiind suspectat de spionaj în favoarea Iranului, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Bărbatul de 50 de ani, Abdul Hamid S., consilier pe probleme culturale şi lingvistice al armatei germane, „ar fi transmis informaţii unui serviciu de informaţii iranian”, a precizat parchetul din Karlsruhe într-un scurt comunicat.


Citește și: Armata americană menține trupele la granița cu Mexicul

Suspectul va fi adus marţi în faţa unei instanţe judecătoreşti, a declarat procuratura.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a confirmat că există un caz de spionaj în care este implicat un membru al armatei, însă nu a dorit să ofere informaţii suplimentare.

Revista germană Der Spiegel a relatat că suspectul a avut acces la informaţii sensibile datorită poziţiei sale în cadrul armatei, inclusiv la posibile date privind desfăşurarea de trupe în Afganistan.

Armata germană foloseşte deseori interpreţi nativi pentru a însoţi trupele aflate în misiune de patrulare în Afganistan.

Citelște și: Zi crucială pentru Brexit în parlamentul britanic

Oficiali ai serviciilor de informaţii din Germania şi Europa şi-au exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte o intensificare a acţiunilor de spionaj din partea Iranului, inclusiv prin intermediul atacurilor cibernetice.

Acuzaţiile de spionaj şi atacurile cibernetice de care este acuzat Iranul survin într-o perioadă deosebit de sensibilă pentru Germania, care încearcă alături de alte ţări europene să păstreze acordul nuclear încheiat în 2015 cu Teheranul, din care Statele Unite s-au retras anul trecut.