DISTRIBUIȚI
bbc

Noua Zeelandă a anunţat luni că membri ai forţelor sale speciale au făcut incursiuni în Siria pentru a o căuta pe Louisa Akavi, infirmieră neozeelandeză care, după cum a dezvăluit Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), a fost răpită de gruparea Stat Islamic în 2013, informează AFP, potrivit agerpres.

Detaliile răpirii Louisei Akavi şi a doi şoferi sirieni au fost ţinute secrete timp de peste cinci ani, înainte ca CICR să decidă duminică la lanseze un apel pentru a afla ce s-a întâmplat cu angajaţii săi.


Citește și: Social-democraţii finlandezi câștigă la limită alegerile parlamentare

La 13 octombrie 2013, în ziua răpirii, cei trei colegi se deplasau în convoi spre Idleb (nord-vestul Siriei), unde urmau să distribuie material medical unităţilor de îngrijire din oraş, când oameni înarmaţi le-au oprit vehiculele. Şapte persoane au fost atunci răpite, dintre care patru au fost eliberate a doua zi.

Vicepremierul neozeelandez Winston Peters a explicat luni că informaţiile cu privire la acest eveniment nu au fost făcute publice pentru a-i proteja pe ostatici. El a afirmat de asemenea că, în opinia sa, Akavi, 62 de ani, este în continuare deţinută de membri ai SI şi că o operaţiune implicând o echipă cu baza în Irak este în curs pentru localizarea femeii.

Citește și : Organizatorii protestelor din Sudan cer un guvern civil în discuţiile cu liderii militari

La rândul său, The New York Times informează că CICR are motive să creadă că infirmiera este în viaţă, pentru că cel puţin două persoane au declarat că au văzut-o în decembrie într-o clinică din Soussa, unul dintre ultimele bastioane ale SI. Martori au afirmat că au văzut-o oferind îngrijiri medicale în clinicile aflate sub controlul SI, ceea ce lasă să se creadă că ea nu se mai afla închisă într-o celulă.