DISTRIBUIȚI

Justiţia sudaneză a condamnat la moarte luni un comandant al organizaţiei paramilitare Forţele de Sprijin Rapid (RSF) pentru uciderea unui manifestant în timpul unui miting pro-democraţie din iunie 2019, potrivit avocatului părţii civile, citat de France Presse, potrivit agerpres.   

Un „tribunal format din trei judecători a decis că acuzatul, un comandant al Forţelor de Sprijin Rapid, este vinovat (…) de omucidere intenţionată şi l-a condamnat la moarte prin spânzurare”, a declarat Mahmoud al-Sheikh, avocat al familiei victimei, Hanafi Abdelshakur.


Citește și : Un fost militar din Royal Navy conducea o reţea de traficanţi de droguri în Spania

Cu toate acestea, acuzatul, Mohieddin Mohamed Yussef, mai are posibilitatea de a contesta această decizie.

Abdelshakur a murit lovit de un vehicul în timpul unei manifestaţii la 3 iunie 2019 în Omdurman, parte a capitalei Khartoum, după dispersarea mortală din aceeaşi zi a unui sit-in faţa sediului armatei.

Represiunea împotriva acestui sit-in a durat câteva zile şi a făcut cel puţin 128 de morţi, potrivit medicilor având legătură cu mişcarea de protest.

Mii de persoane au ocupat locul câteva săptămâni, cerând plecarea preşedintelui Omar al-Bashir, la putere de 30 de ani.

După demiterea sa de către armată în aprilie 2019, protestatarii şi-au continuat acţiunea pentru a cere instalarea unei puteri civile, până când o evacuare sângeroasă i-a pus capăt.

La sfârşitul anului 2019, o comisie de anchetă a început să examineze condiţiile dezafectării mortale a taberei instalate de mişcarea de contestare populară în faţa sediului armatei, dar nu şi-a anunţat concluziile încă.

Generalii la putere la acea vreme au negat că au ordonat represiunea, iar familiile victimelor continuă să ceară să li se facă dreptate.

Citește și : Şeful diplomaţiei americane face un tur de forţă în Orientul Mijlociu

La sfârşitul lunii decembrie 2020, 29 de membri ai forţelor de securitate şi informaţii au fost condamnaţi la moarte pentru fapte similare în statul Kassala (est).

Grupul paramilitar Forţele de Sprijin Rapid (RSF) a fost creat de regimul Bashir pentru a lupta împotriva rebelilor din Darfur (vest), un conflict ce a durat mai mulţi ani şi a făcut în jur de 300.000 de morţi şi a dus la strămutarea a 2,5 milioane de persoane din 2003, potrivit ONU.