DISTRIBUIȚI
Antena 3

Un cocktail de anticorpi recomandat anul trecut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este ineficient împotriva variantei Omicron a noului coronavirus, potrivit unor studii noi, informează DPA, scrie agerpres

Anunţul făcut de OMS vizează o combinaţie de Casirivimab şi Imdevimab.


Citește și : India a înregistrat peste 500.000 de decese asociate COVID-19

„Se pare că acest cocktail de anticorpi prezintă o lipsă de eficacitate împotriva Omicron”, a declarat vineri Janet Diaz, expertă OMS în tratamente COVID-19.

Ea a adăugat că ghidul de recomandări ale OMS privind folosirea acestui tratament va fi modificat în cursul lunii februarie.

Iniţial, OMS a recomandat acel cocktail de anticorpi pentru două categorii de pacienţi. Una dintre acestea era formată din persoane care s-au infectat şi care nu erau grav bolnave, dar prezentau risc mare de spitalizare – precum vârstnicii, cei cu boli preexistente şi persoanele nevaccinate.

Tratamentul a fost recomandat şi pentru pacienţii care erau grav bolnavi cu COVID-19 şi care nu au dezvoltat anticorpi împotriva noului coronavirus.

Citește și : Omul care încearcă să-l dea jos de la putere pe Boris Johnson

Cu toate acestea, cele mai recente studii au arătat că alte două medicamente recomandate de OMS în luna ianuarie pentru pacienţii cu COVID-19 sunt eficiente, a precizat Janet Diaz, referindu-se la Baricitinib, dezvoltat original pentru tratarea artritei reumatoide, şi Sotrovimab, un anticorp monoclonal dezvoltat special pentru a combate COVID-19.

Alte două medicamente, Ruxolitinib şi Tofacitinib, nu au fost recomandate de către OMS. Studii de mică amploare au arătat până acum că aceste două medicamente nu aduc beneficii medicale şi că Tofacitinib poate chiar să provoace efecte secundare severe, a anunţat OMS în luna ianuarie.