DISTRIBUIȚI
Observator

Un cetăţean iranian a fost pus sub acuzare de autorităţile din Suedia pentru crime de război şi asasinate în legătură cu execuţiile în masă de deţinuţi politici în Iran, acum 33 de ani, a anunţat marţi procuratura suedeză citată de dpa, potrivit agerpres

Acuzatul, care în prezent are 60 de ani, a fost asistent al procurorului la închisoarea Gohardasht din Karaj (nordul Iranului), unde între 30 iulie şi 16 august 1988 au fost executaţi numeroşi deţinuţi. Bărbatul ar fi participat la execuţii în masă şi i-ar fi supus pe deţinuţi la tortură şi tratamente inumane, deşi potrivit postului de radio public suedez şi agenţiei de presă suedeze TT el neagă acuzaţiile care i se aduc.


Citește și : Medicii avertizează că pandemia ‘a scăpat din nou de sub control’ în Turcia

Procesul iranianului, arestat la finele lui 2019 la sosirea pe aeroportul din Stockholm, este prevăzut să înceapă pe 10 august la Tribunalul districtual din capitala suedeză.

Acest caz „arată că, deşi faptele au fost comise în afara teritoriului Suediei, în urmă cu peste trei decenii, ele pot avea consecinţe legale în Suedia”, a subliniat procuroarea Kristina Lindhoff Carleson.

Execuţiile evocate în actul de acuzare au avut loc spre finalul războiului dintre Iran şi Irak, când Iranul a fost atacat în repetate rânduri de o facţiune înarmată a Mujahedinilor poporului. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khomeini, a ordonat atunci executarea tuturor deţinuţilor din închisori iraniene care manifestau simpatie sau loialitate faţă de respectiva grupare, iar execuţiile de la Gohardasht au survenit în urma acestui ordin, au notat procurorii suedezi

Citește și : Vaccin sau test obligatoriu pentru funcţionarii municipali din New York