DISTRIBUIȚI

Romancierul, eseistul şi editorul german Hans Magnus Enzensberger, autorul unor volume precum „Mausoleum” şi „Ach Europa!”, a murit la vârsta de 93 de ani, a anunţat vineri editura sa, Suhrkamp, informează AFP, potrivit agerpres.

„Editura Suhrkamp este în doliu după moartea lui Hans Magnus Enzensberger, care a decedat ieri (joi) la Munchen, la vârsta de 93 de ani”, a precizat aceasta într-un comunicat.


Citeşte şi: Experţii ruşi în inteligenţă artificială îl distrează pe Putin cu o imitaţie a cancelarului german – VIDEO

„Poet, eseist, biograf, editor şi traducător, el a fost unul dintre cei mai influenţi şi mai cunoscuţi intelectuali germani”, a subliniat editura, pe care Enzensberger a cofondat-o.

Născut la 11 noiembrie 1929 în Bavaria, Enzensberger a studiat literatura, limbile străine şi filosofia, printre altele, la Freiburg şi la Paris. În 1957, el a publicat prima sa carte, culegerea de poeme „verteidigung der wölfe”.

Foarte implicat în dezbaterile contemporane, el este autorul volumelor „Mausoleum” (1975) şi „Ach Europa!” (1987). Eseurile, poemele şi romanele sale critică virulent burghezia germană şi imperialismul american.

În 2003, Enzensberger a fost responsabil pentru republicarea mărturiei anonime „Eine Frau in Berlin”, care descrie numeroasele violuri comise de soldaţii sovietici când au cucerit capitala Germaniei la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Citește și: Ambasada Franţei la Beijing critică voalat politica ‘zero COVID’ a Chinei – Black News

Căzută în uitare după prima sa publicare în 1954 şi primită glacial în Germania, această mărturie puternică a devenit un bestseller după reeditare.

Numeroase premii, atât în Germania, cât şi în străinătate, au onorat activitatea prolifică a lui Enzensberger.