DISTRIBUIȚI

Irakul l-a capturat pe Sami Jasim, un membru al conducerii grupării Stat Islamic (SI) responsabil pentru finanţare şi adjunct al fostului lider al SI Abu Bakr al-Baghdadi, a anunţat luni premierul irakian Mustafa Al-Kadhimi, citat de Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

”În timp ce eroii noştri (forţele de securitate irakiene) s-au concentrat pe securizarea alegerilor, colegii lor (serviciile de informaţii irakiene) desfăşurau o operaţiune externă complexă de capturare a lui Sami Jasim”, a scris şeful executivului irakian pe Twitter.


Citeşte şi: Nestlé dezvăluie creveți și ouă pe bază de plante, pe măsură ce schimbarea vegană creşte în ritm alert – Black News

El nu a precizat unde a fost capturat liderul jihadist.

Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis într-o operaţiune efectuată de forţele speciale americane în 2019 în nord-vestul Siriei. Departamentul de Stat oferise la acea vreme recompense pentru informaţiile care conduceau la localizarea liderilor organizaţiei Stat Islamic identificaţi de SUA, inclusiv Sami Jasim.

Washingtonul oferise 5 milioane de dolari pentru orice informaţie despre Sami Jasim, cunoscut şi sub numele Hajji Hamid, considerat ”esenţial în gestionarea finanţării operaţiunilor teroriste ale SI”.

Jasim era considerat unul dintre cei mai căutaţi la nivel internaţional şi este apropiat de actualul şef al organizaţiei jihadiste, Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurachi, potrivit unui comunicat al forţelor de securitate irakiene.

Comunicatul îl prezintă pe Sami Jasim drept ”supervizor al dosarelor financiare şi economice ale organizaţiei teroriste SI”.

În septembrie 2015, Trezoreria americană l-a inclus pe Sami Jasim pe lista teroriştilor vizaţi de sancţiunile SUA.

”În timp ce era adjunct al SI în sudul oraşului Mosul (nordul Irakului) în 2014, el ocupa un post de ministru al finanţelor SI, supervizând veniturile grupării din vânzări ilicite de petrol, gaz, antichităţi”, potrivit programului ‘Rewards for Justice’ al Departamentului de Stat american.

După o ascensiune fulminantă în 2014 în Irak şi în Siria vecină şi cucerirea de teritorii vaste, gruparea Stat Islamic şi-a văzut ‘califatul’ căzut în urma ofensivelor succesive în cele două ţări. La finalul lui 2017, Irakul şi-a proclamat victoria contra jihadiştilor, iar în Siria gruparea SI a fost înfrântă în 2019.

Citeşte şi: Ţările asiatice renunţă la strategiile ‘ZERO-Covid’ – Black News

În prezent ”SI menţine o prezenţă în mare parte clandestină în Irak şi Siria şi desfăşoară o insurecţie susţinută de o parte şi de alta a frontierei dintre cele două ţări”, indică un raport al ONU publicat la începutul acestui an.

În Irak şi Siria, organizaţia jihadistă ar păstra ”în total 10.000 de combatanţi activi” şi rămâne o ameninţare, continuând să organizeze atentate în cele două ţări, conform aceluiaşi raport. Cel mai recent atentat de anvergură revendicat de SI în Irak a vizat, în luna iulie, o piaţă din cartierul şiit din Bagdad şi s-a soldat cu aproximativ 30 de morţi.